Четвер , 28.03.2024

Продавати по 5,50 і купувати по 1,25 грн. – у Тернопільській облраді придумали як можна заробляти

Отриману енергію від сонячної батареї спочатку продають у єдину державну енергетичну сітку вартістю в 5,50 грн за 1 кВт енергії. А потім її можна купити по “зеленому” тарифу — 1,25 грн за 1 кВт енергії.

oda4У найближчих планах чиновників Тернопільщини — заповнення однієї з ніш енергетичної незалежності, саме правильне й раціональне використання сонячної енергії.

“Завдяки спільній праці Тернопільської облдержадміністрації, Тернопільської обласної ради, а також районних адміністрацій у даному напрямку ведеться активна робота.
Сонячні батареї (модулі) встановлюють на земельних ділянках або територіях, що відповідають певним критеріям. Відповідний проект вже підготовлений підприємством “Сіріус” — їх облаштують на даху приміщення обласної ради, а точніше сесійної зали. Загалом даний проект коштує у межах 150 тис грн й приблизно ще близько 200 тис грн необхідно для встановлення цих батарей. Але всі витрати окуплять себе через п’ять років функціонування, а потім ще й почнуть давати прибуток. До впровадження цього проекту ми плануємо залучити інвесторів”, — коментує начальник управління інфраструктури, транспорту та енергозбереження Тернопільської ОДА Василь Ясіновський.

Будівля Тернопільської обласної ради, у якій розміщується й Тернопільська обласна державна адміністрація, у загальному споживає 600 тис кВт на рік. А якщо встановити батареї на будівлі, вони даватимуть близько 1/3 потужності споживання електричної енергії.
Варто зазначити, енергію сонячних батарей використовує не лише приміщення, на якому вони встановлені. Насамперед сонячна енергія спрямовується у єдину енергетичну систему.

“Для прикладу, якщо громадянин встановив у своєму господарстві сонячну батарею, отриману енергію він спочатку продає у єдину державну енергетичну сітку вартістю в 5,50 грн за 1 кВт енергії. А потім купує її по “зеленому” тарифу — 1,25 грн за 1 кВт енергії”, — зазначає Василь Ясіновський.

Загалом сонячні батареї функціонують вже у 70-ти домогосподарствах Тернопільської області. До слова, цьогоріч вже розроблені готові відповідні проекти щодо встановлення сонячних батарей в Шумському районі (виділено 21 га землі) та Підгаєцькому районі (виділено 36 га землі). У загальній потужності це дасть можливість виробляти близько 20% енергії на Підгаєччині та близько 14 % на Шумщині.