П’ятниця , 29.03.2024

Начальник управління культури прокоментував участь акторів з Тернополя у фільмі “Волинь”

Прийняти участь у зйомках польського історичного фільму “Волинь” пропонували кільком акторам Тернопільського обласного драматичного театру. Однак, прочитавши сценарій, деякі артисти відмовилися від зйомок.

volyn-komentar2Про це повідомив начальник обласного управління культури Тернопільської ОДА Григорій Шергей, пише “Галас”. 

На початку жовтня в Польщі відбулася прем’єра скандального фільму «Волинь» режисера Войцеха Смажовського. І не лише скандального, а й антиукраїнського, адже волинян у стрічці зображують жахливими вбивцями, катами, зрадниками… І знялися в цьому антиісторичному фільмі ще й п’ятеро тернопільських акторів.

Стрічка розповідає про криваві події 1943 року на Волині й основними її героями, чи правильніше сказати, антигероями постають українці – «бандерівці». Ще від початку зйомок фільму в Польщі було зрозуміло, що чекати історичної правди від стрічки не варто, а коли у липні цього року польський Сейм визнав події на Волині геноцидом для поляків з боку українських націоналістів, то й поготів.

Звичайно ж, після прем’єри у Польщі стрічка отримала лише схвальні відгуки, а самі поляки не лінувалися наголошувати на словах режисера Смаржовського про те, що у фільмі на тлі трагічної історії він усе-таки спробував побудувати добросусідські стосунки двох братніх народів – поляків та українців.

Насправді ж у фільмі все зображено дуже сумно, а основний наголос на тому, що українці запеклі вороги поляків, які їх знищували, різали, вбивали, ґвалтували… А у ремарці до фільму українці ще й постають гіршими за звірів, адже жорстоко знущаються навіть над маленькими дітьми. То про будування яких добросусідських стосунків говорить Смаржовський?

А найбільше, що неприємно вразило тернополян – це те, що у скандальній «Волині» знялися наші актори. Наразі відомо про чотирьох акторів тернопільського драмтеатру – Ірину Складан, Олега Кириліва, Ігоря Наконечного, Сергія Бачика, та актора Володимира Процюка.

Ось, що з цього приводу думає начальник управління культури Тернопільської обласної державної адміністрації Григорій ШЕРГЕЙ:

– Я особисто не бачив стрічки і не мав можливості її переглянути. Лише знаю, що деякі актори з нашого театру брали участь у зйомках. Як повідомило керівництво Тернопільського обласного драматичного театру імені Тараса Шевченка, згадані актори на період зйомок кінострічки брали відпустку, тобто з їхнього боку порушення трудової дисципліни не зафіксовано і з юридичної точки зору вони не понесуть відповідальності. У даному випадку йдеться лише про маральну сторону цієї історії. Я можу лише сказати, що вони читали сценарій і повинні були розуміти, якщо ця стрічка справді некоректна або відкрито антиукраїнська, то зніматися в ній не варто. І, звичайно ж, що позиція кожного артиста, як українського митця, як громадянина повинна була бути свідомою. Знаю, що участь у зйомках «Волині» пропонували й іншим акторам нашого драмтеатру, але вони, прочитавши сценарій, відмовилися. Я вже не кажу за чиї гроші знімали фільм, хто знімав, важливо – про що він. А цей фільм, судячи з усього, чергове звинувачення України у страшних гріхах. Наші актори повинні були розуміти, що їх чекає вдома після зйомок у такому скандальному фільмі, але, на превеликий жаль, вони вже зробили такий вибір.