Вівторок , 23.04.2024

На Тернопільщині гине природний заповідник “Медобори” (ФОТО)

У природному заповіднику “Медобори”, що в Тернопільській області, масово всихає сосна.

sosna1Ситуація просто катастрофічна, адже із 800 гектарів хвойних насаджень, соснові дерева займають близько 50% площі.

Для території заповідника сосна є інтродукованою породою. Тут вид зростає поза межею природного ареалу, в умовах, які не є для нього сприятливими.

Через це насадження сосни часто пошкоджуються хвоєгризучими шкідниками та особливо інтенсивно кореневою губкою, що призводить до всихання, найчастіше ще в молодому віці.

Наприкінці літа поточного року при лісопатологічному обстеженні служба державної охорони природного заповідника Медобори” зафіксувала різке та інтенсивне всихання соснових насаджень. Сосна всихає куртинами, які налічують від 5-10 до 30-40 дерев.

Здебільшого всихає верхівка крони, тоді як решта нижніх гілок частково залишаються зеленими. В окремих деревостанах (на ґрунтах із близьким заляганням вапняків, а місцями їх виходами на поверхню) спостерігається до 50% всохлих дерев.

Це, ймовірно, пов’язано із тривалими надзвичайно посушливими періодами цього та минулого років, високими літніми температурами повітря та зниженням рівня ґрунтових вод, зазначають у Тернопільському обласному управлінні лісового та мисливського господарства.

Служба державної охорони та науковці природного заповідника «Медобори» здійснюють нагляд за всихаючими сосновими насадженнями.