Середа , 24.04.2024

Підвищенням мінімальної зарплати влада намагається пригасити народне обурення

Минулого тижня народні депутати вирішили подбати про себе – прийняли постанову про підвищення своїх зарплат майже вдвічі. Згідно з прийнятим рішенням, уже з 1 листопада цього року посадовий оклад народного обранця становитиме 25 мінімальних зарплат – 36 250 гривень.

groshi2І це тільки чистий посадовий оклад рядового депутата. А ще плюс надбавки, а ще на штат помічників, а ще на депутатську діяльність. Одним словом, із 36000 все тільки починається.

Таке рішення звісно ж викликало неабияке обурення громадськості. Вчителям та лікарям обіцяють підняти зарплату на 30%. Та й то тільки з січня наступного року. А собі любим уже з 1 листопада та й у два рази…

Проте, відчувши тиск громадськості, чимало депутатів згодом заговорили про те, що рішення, можливо, не зовсім правильне. Згодом, з’явилися навіть охочі переглянути питання депутатських зарплат. Але маховик електоральної ненависті уже запущений і зупинити його не так просто.

Врегулювати скандальну ситуацію спробував прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. Він заявив, що не допустить підняття депутатських зарплат у два рази. Мовляв, у державному бюджеті нема таких грошей, щоб задовольнити фінансові апетити народних обранців.

Але на такі заяви уже мало хто зважав. І тут Володимир Гройсман дістає з рукава “джокера” . На засіданні Кабінету Міністрів 26 жовтня прем’єр робить сенсаційну заяву – у 2017 році мінімальна зарплат зросте вдвічі і сягне 3200 гривень.

З 1600 і до 3200… Ось так раптово. Для когось це приємна несподіванка. А для когось це привід для здивування чи навіть занепокоєння. Скажімо, більшість податків прив’язані до мінімальної зарплати. Скажімо, розрахунок субсидій для безробітних громадян зараз здійснюється, виходячи з розміру мінімальної зарплати.

Одним словом, в одних людей є привід і радості, в інших – для занепокоєння. Але усіх їх об’єднує те, що вони уже другий день тільки про те гудуть, що про різке збільшення мінімальної зарплати. І  враз усі забули про дворазове підняття депутатських зарплат. Не знати ще як воно буде з тією обіцянкою. Але усі про неї говорять.
А може ідея про мінімальні зарплати озвучена прем’єром якраз для того, щоб відволікти увагу суспільства від депутатських зарплат?..

Сергій РАДКЕВИЧ