Четвер , 28.03.2024

Сергій Надал: “Мерія Тернополя допомагатиме ОСББ добре підготуватися до зими”

Минулого тижня відбулася традиційна вже зустріч міського голови Сергія Надала з представниками об’єднань співвласників будинків (ОСББ). Головною була тема підготовки до опалювального сезону. 

osbb1Тернопіль займає друге місце за швидкістю створення ОСББ. Дедалі більше тернополян бажають самостійно керувати власними будинками та контролювати якість послуг, які надаються. Разом з тим присутні і певні “проблеми росту”. Про які говорив міський голова.

“Минулого року до нас поступало доволі багато скарг про неприбрані прибудинкові території. Коли починаєш перевіряти, виявляється, що ця територія давно перебуває у зоні відповідальності ОСББ. Зустрічі мера з головами ОСББ є можливістю розповісти більше, як можна запобігти проблемам, належним чином підготувавши будинок до зими. Що потрібно підготувати і з ким укласти договори, щоб взимку було чисто біля будинків”, – сказав від час зустрічі в ресурсному центрі Сергій Надал.

Міський голова також нагадав, що у місті діє програма підтримки ОСББ, у якій передбачено кошти на проекти від об’єднань співвласників багатоповерхівок. Окрім того, на вул. Коперника, 1 діє Ресурсний центр підтримки ОСББ, де можна отримати необхідну інформацію щодо актуальних питань.

“Близько двох років тому мною було ухвалено рішення про активне сприяння створенню ОСББ. Було також зрозуміло, що місту бракує людей з управлінськими навичками, які знають, як скласти кошторис робіт, де шукати допоміжні служби, де можна отримати допомогу з міського бюджету, а де можна взяти участь і різних міжнародних грантових програмах.

Так виникла ідея створення ресурсного центру ОСББ. Це місце, де можна отримати всю вичерпну інформацію, навіть, якщо голова тільки обраний і нічого не знає про управління будинком. Сподіваюся — це допоможе відносно безболісно пройти шлях реформування. Тернополяни матимуть якісні послуги і самі контролюватимуть, як ці послуги надаються. Міськвиконкому зі свого боку буде надавати усю необхідну допомогу”, – сказав Сергій Надал.

Важливість регулярних зустрічей з міським головою відзначають і самі представники тернопільської громади, які очолюють ОСББ. Голова спілки «Рада голів ОСББ м. Тернополя», Сергій Лупак зауважив, що під час подібних зустрічей вдається вирішувати багато проблемних питань представників ОСББ.

«Подібні зустрічі дуже потрібні особливо представникам новостворених об’єднань, адже дуже часто вони не маючи досвіду управління не можуть самостійно вирішувати різного роду проблеми. – каже Сергій Лупак.

osbb2Основною ж темою зустрічі була підготовка до опалювального сезону. Міський голова підкреслив, щоб взимку не виникало проблем з опаленням підготувати будинки треба завчасно — каже міський голова Тернополя Сергій Надал. В цьому питання особливо важливою є допомога новачкам.

“Треба подивитися, чи готові горища і підвали. Перевірити систему опалення. Вчасно запустити теплоносій. Це “дрібні” з першого погляду питання, які добре відомі людям, що працюють у системі ЖКГ, але вони зовсім невідомі простим тернополянам, яким їхні сусіди доручили керувати ОСББ. Наша спільна робота якраз полягає в тому, щоб, де це необхідно, допомогти”, – зазначив Сергій Надал.

Очільник Тернополя наголосив на тому, що й надалі особисто у разі потреби буде контролювати стан справ у ЖКГ, в тому числі і за допомогою громадських об’єднань учасників ОСББ.

“Може комусь і виходить керувати цілим містом з кабінету. Але я зі своєї практики переконався — краще пересвідчитись, що робота виконана добре. Краще запобігти проблемі, ніж потім усувати. Спілкування з активними представниками громади, якими є голови ОСББ допомагає в цьому. Тепло та комфорт — це вже наш спільний обов’язок перед тернополянами. Не хочеться, щоб у нас взимку були надзвичайні ситуації і під час холоду люди сиділи без тепла”, – зауважив Сергій Надал.