Четвер , 28.03.2024

Тернопіль повертає собі статус найзеленішого міста України

Тернопіль – єдине місто в Україні, яке прийняло Концепцію комплексного озеленення міста. І що не менш важливо – на ділі її реалізовує.

nadal-dereva1У Тернополі діє комплексна програма озеленення міста. План зонування розроблявся протягом року.

До складу погоджувальної комісії ввійшли архітектори міста та області, фахівці у сфері містобудування, керівники комунальних підприємств, депутати, будівельники, представники громадських організацій, громадські діячі, члени Національної спілки архітекторів України. Розробником документації був київський інститут проектування міст «Діпромісто».

«Ще у часи комуністичної окупації, Тернопіль вважався найзеленішим містом всього СРСР. Однак у 80-і роки минулого століття, через масову забудову і розширення міста, зелені насадження масово вирубувалися. Цей процес продовжувався й у перші роки незалежності.

Тому своїм головним завданням, яке я поставив перед собою на посаді міського голови Тернополя, було і є повернути нашому місту статус найзеленішого міста України. Зазначу, що Тернопіль залишається одним з найзеленіших міст України, але наше завдання зробити так, щоб ніхто не міг навіть наважитися оскаржити наш статус «зеленої столиці» України», – зазначив Сергій Надал.

«У концепції озеленення чітко визначено і паркові зони і житлові масиви, розписано яким чином має відбуватися озеленення. Будь-яка забудова у парковій зоні заборонена і законодавством України і рішеннями Тернопільської міської ради. Навіть більше, якщо забудовник отримав дозвіл на зрізання дерев, він зобов’язується біля будинку створити нову ще більшу зелену зону. Але основна мета Концепції не лише охорона, збереження та відтворення існуючих зелених насаджень, а й створення нових зелених зон, висадження нових дерев», – зауважив мер Тернополя.

«Ми підняли дуже високу планку. Мета програми озеленення Тернополя: щоб на кожного тернополянина припадало 80 кв. м зелених насаджень. В Україні у жодному місті ця цифра не перевищує 50 кв. м. А, для прикладу, у Берліні та Парижі на людину припадає у середньому 15 кв. м. Але я впевнений, що ми досягнемо своєї мети за допомогою усієї громади Тернополя», – заявив міський голова.

Cтатистика висадки дерев та декоративних кущів за останні 5 років

Відповідно до офіційних статистичних даних, починаючи з 2011 року у Тернополі висаджено 7 343 дерева та 1330 декоративних кущів. Для прикладу, у Львові за 5 років висаджено лише трохи більше 2 000 дерев.

Так, у 2014 році в рамках двомісячника благоустрою було висаджено понад 1500 шт. дерев, з них: 400 шт. дерев на території навчальних закладів, 325 шт. – в парках, 98 шт. – суб’єктами господарювання, 617 шт. – на прибудинкових територіях, а також 233 п.м. декоративних кущів.

Також, взамін видалених сухостійних ялин на території парку «Національного відродження», було висаджено 100 саджанців унікальної породи катальпа бігнонієвидна. На території скверів ім. Т. Шевченка та на вул. В. Чорновола висаджено 10 саджанців тису ягідного та 10 кущів клокички перистої, яка занесена до Червоної книги України. Окрім того, в осінній посадковий період 2014 року на вул. Руській проведено висадження 60 шт. саджанців породи каштан Бріотті. Тобто у Тернополі не лише відбувається процес озеленення, а й відроджують породи дерев та кущів, які перебувають на межі зникнення.

Починаючи з 2011 року у Тернополі висаджено 7 343 дерева та 1330 декоративних кущів

Цей процес продовжується й надалі. Так у 2015 році проведено висадження шести дерев породи павловнія («Адамове дерево») на вул. Кн. Острозького. А під час акції «Герої не вмирають» висаджено 61 дерево (14 шт. павловній, 17 шт. платанів, 30 шт. тюльпанових дерев) на території  парку ім. Т.Г. Шевченка. Також, у парку «Національного відродження» зі сторони пр. Злуки працівниками  будівельної компанії «Креатор-Буд» висаджено 20 дерев породи платан.

Активні роботи з висадження дерев, в тому числі рідкісних й таких, які перебувають на межі знищення, продовжуються й у 2016 році.

У весняний період за сприяння міської ради, активною молоддю міста у сквері Миру висаджено 12 саджанців слив Пісарді, на території РЛП «Загребелля» – 50 саджанців дерев породи дуб червоний.

Згідно вимог Концепції комплексного озеленення міста у парку імені Т. Шевченка додатково висаджено 50 рідкісних екзотичних дерев – павловнія (Адамове дерево), платан, горобина скандинавська та клен гостролистий. Також підприємствами, які обслуговують житловий фонд міста у рамках двомісячника благоустрою висаджено 250 дерев та 122 п.м. декоративних кущів.

Окремо треба виділити акцію з озеленення Тернополя в рамках Концепції комплексного озеленення міста під гаслом «висади екзоту», стартувала 20 жовтня цього року.

Висадження екзотичних дерев в кількості 64 шт. здійснювалося у двох напрямках:

Напрямок №1 – висадження на території скверу імені Т. Шевченка кленів червонолистих виду «Крімсон Кінг» в кількості 13 шт. та 3-х саджанців дерев породи катальпа бігнонієвидна.

Напрямок №2 – висадження на території парку імені Т. Шевченка червонолистих кленів «Крімсон Кінг» в кількості 11 шт. та 37-ми саджанців дерев породи катальпа бігнонієвидна.

Рішення щодо видового складу посадкового матеріалу прийнято згідно рекомендацій ландшафтників міської ради та спеціалізованих організацій. Його суть полягає в тому, що у сквері зростають породи дерев із розмаїтою кольоровою гамою зелених відтінків. Висадження кленів значно підсилить бордовими та червоними барвами існуючий зелений покрив, а також – надасть відчуття святковості та довершеності. Листя катальпи вирізняється від аборигенних порід дерев західного регіону яскраво-салатовим забарвленням, що привносить відчуття свіжості та освітленості.

В умовах підвищеної вологості файного міста дерева з потужною листковою масою та неповторним цвітом мають суттєвий вплив на позитивну зміну існуючих погодних характеристик. Тому дерева породи катальпа мають пріоритетний статус.

«Вже декілька років підряд тернополян тішать дворівневі квітники, асиметричні клумби та мобільне озеленення (мобільні туї та чаші з квітами). Повірте це також робить місто зеленішим і наповненим свіжим та здоровим повітрям. Тому хочу закликати усіх так званих «громадських активістів», які на сесії міської ради, на телебаченні, у пресі поширюють фейки про те, що у Тернополі зменшуються зелені насадження, вирубуються парки, брати у руки лопату та йти допомагати комунальним службам та тернополянам висаджувати нові дерева, відновлювати хворі дерева та прикрашати місто мобільним озелененням. Адже складається враження, що восени на деяких активістів нападає весняно-зимове загострення і вони щороку починають розповідати про знищення зелених насаджень. Впевнений, що саме вони «гвалтують Тернопіль» своїми  блюзнірськими заявами», – підсумував Сергій Надал.

Віра СОТНИК