П’ятниця , 29.03.2024

Хто не вчиться й не працює – без субсидії зимує

Вересневі зміни в умовах нарахування субсидій найбільш відчутно вдарять по кишені працездатного населення, яке не має офіційних доходів.

subsydija4Нагадаємо, у вересні Кабінет Міністрів прийняв постанову, згідно з якою запроваджується новий порядок обчислення сукупного доходу для осіб, які бажають отримати субсидії на оплату комунальних послуг.

Зокрема, згідно з цими змінами, для осіб віком від 18 років, які навчаються на денній формі навчання середньомісячний дохід враховується на рівні одного прожиткового мінімуму навіть за умови якщо вони не отримують стипендії.

У цифровому еквіваленті це 1378 гривень (до уваги береться прожитковий мінімум станом на 31.12.2015).

Для осіб віком від 18 років, у яких відсутні доходи (не навчаються на денній формі, офіційно ніде не працюють і не належать до пільгових категорій) для отримання субсидій сукупний дохід враховується на рівні двох розмірів прожиткового мінімуму, а це 2756 гривень.

Очевидно, що урядовці одним пунктом постанови вирішили вбити одразу ж двох зайців – зменшити бюджетні видатки на субсидії, а також спонукати громадян до легалізації своїх доходів.

Наприклад, якщо у сім’ї двоє працездатних, які офіційно ніде не працевлаштовані, то їхній сукупний дохід рахуватиметься на рівні 5512 гривень (2756Х2). А таких сімей на Тернопільщині особливо у сільській місцевості більш, ніж достатньо.

Таким чином, за умови врахованого доходу у розмірі 5512 гривень на субсидію хоч і можна сподіватися, але зрозуміла річ, що розмір субсидії тепер буде відчутно менший, ніж під час попереднього опалювального сезону.