Середа , 24.04.2024

Дружину посадовця тернопільського СБУ підозрюють у привласненні 450 тисяч гривень

Громадські активісти Тернополя підозрюють дружину одного з посадовців обласного управління СБУ у відмиванні коштів, виділених на реабілітацію бійців АТО.

viasan5Власне цей факт став причиною акції протесту, яку вчора провели у Тернополі ряд громадських організацій.

Влітку 2016 року активісти всеукраїнської мережі «Вільні Люди» в Тернополі виявили обставини, що свідчать про розкрадання коштів, призначених для психологічної реабілітації бійців АТО. Йдеться про 450 тис. грн., виділених в грудні 2015 року в результаті здійснення тендеру по держзакупівлі, які  імовірно привласнила директор медичного центру «Віасан» Малярик Надія, пояснюють організатори акції.

Незважаючи на неодноразові звернення активістів, поліція протягом місяця так і не розпочала провадження щодо даних обставин. Проте 12 жовтня цього року прокуратурою Тернопільської області було відкрите кримінальне провадження у цій справі за статтею 364 ч.2 КК України. В ході перевірки було виявлено, що чоловіком директорки «Віасану» є заступник начальника Управління Служби безпеки України в Тернопільській області Малярик Ігор. Зважаючи на даний факт та бездіяльність поліції, активісти вбачають в цьому ознаки втручання Малярика І. В. та його тиск з використанням службового становища на посадових осіб ГУНП в Тернопільській області. Крім цього сама директорка медцентру Малярик Н. Б. чинить перешкоди органам досудового слідства у розкритті злочину. Зокрема, згідно даних реєстру юридичних осіб вбачається перереєстрація  ТОВ «Віасан» на громадян Узбекистану.

У зв’язку з цим активісти мережі «Вільні Люди», ВО «Автомайдан», «Правого сектору», «Молодіжного Націоналістичного Конгресу», УНСО  23 листопада 2016 року провели в м. Тернопіль акцію з метою публічного розголосу даної справи задля її швидшого розкриття та з вимогою провести службове розслідування щодо Малярика І. В.

Вимоги активістів:

  1. Прокуратурі Тернопільської області у максимально короткі строки завершити досудове розслідування щодо директорки «Віасан» Малярик Надії Богданівни та направити  в суд справу з обвинувальним актом.
  2. Голові Служби безпеки України Грицаку Василю Сергійовичу провести службове розслідування щодо ознак здійснення корупційних діянь заступника начальника Управління Служби безпеки України в Тернопільській області Малярика Ігора Володимировича.
  3. На час проведення зазначеного службового розслідування відсторонити Малярика Ігора Володимировича від виконання службових обов’язків.

«Сьогодні ми з активістами зібралися біля медцентру «Віасан», щоб показати тернополянам підприємство, яке підозрюється у привласненні 450 тис. грн. Ці кошти мали бути витрачені на допомогу військовим, які отримали психологічні травми у зоні проведення АТО. Власники даної фірми вирішили нажитися на державних коштах в той час, коли багато наших друзів, волонтерів на добровільних засадах займаються наданням психологічної допомоги, сотні тернополян воюють, тисячі допомагають військовим.

Більше того ця фірма є непересічною, оскільки її власниками є дружина та син Ігоря Малярика –  офіцера СБУ. Нам не вкладається в голову той факт, що коли більшість співробітників обласного управління СБУ є учасниками бойових дій, дружина одного з керівників служби підозрюється у розкраданні коштів військових. Для нас ця справа є індикатором того, чи здатна нова команда прокуратури в Тернополі опиратися корупційній системі, які вибудовувалася в Україні роками», – зазначив співкоординатор мережі «Вільні Люди» Іван Ковалик.