Вівторок , 16.04.2024

Чому не завершилася повільна українська революція?

Революція не завершилася через три роки після її початку, вона нікуди не зникла, оскільки нікуди не зникли революційні причині, які її викликали.

maydanНе вирішений ні один ключовий дисбаланс, який підірвав ситуацію у 2013 році.

Розглянемо детальніше:

  1. Не вирішене питання геополітичного статусу України, який визначає формат всіх внутрішніх процесів.
  2. Не вирішене питання моделі суспільних відносин.

Стара модель померла і не може підтримувати стару систему відносин, де олігархічна верхівка за рахунки поєднання з бюджетниками керувала, використовуючи середній клас як донора.

Бюджетники давали верхівці легітимність на виборах і ресурси за рахунок грабежу, верхівка давала низам подачки у вигляді субсидій, соцвиплат, стримуючи середній клас від походу у владу, яку повністю контролює олігархат. Звідси антагонізм по лінії олігархат-середній клас, а з поглибленням кризи з’являється антагонізм низи-верхи у кращих традиціях 1917 року.

Буржуазна революція переплітається із соціальною. Згідно опитування Українського інституту майбутнього 56% не мають ресурсів, щоб терпіти реформи, ще 20% з копійками сказали, що терпіння вистачить лише на рік. Опитування було у травні 2016.

  1. Не вирішене питання економічної моделі

Ця модель базувалася на грабежі ресурсів країни і вивезенню їх за кордон. Деградація економіки при цьому зробила Україну вкрай залежною від коливань на сировині. Усі адепти агроімперії повинні вивчати досвід Кот-Дівуару та інших Габонів, де падіння цін на каву вганяє слабкі моноекономіки в штопор.

Україна, де уже 40% експорту – найпростіша агро-сировина за один крок від кавових республік Африки. У такій моделі економіки виникає надлишок робочих рук, як наслідок виникає соціальна напруга, як наслідок див. п. 2.

Це накладається на демографічну кризу, де на 13 мільйонів пенсіонерів 9-10 мільйонів працівників. З врахуванням того, що значна частина цих робітників – різноманітні бюджетники, які нічого не виробляють, а просто беруть участь у перерозподілі ресурсів, то нестача ресурсів посилює протиріччя між верствами, яка наслідок див. п. 2.

Для розуміння ситуації на наступний рік ми маємо діру від 15 до 20% ВВП (борги + негативне сальдо платіжного балансу + бюджетники (привіт Гройсману і його підвищенню зарплат)+ армія і силовики. Падіння експорту за три роки склало 50% або близько 30-35 ярдів.

  1. Не вирішене питання ефективності енергоспоживання.

Ми на другому місці за енергоефективністю із хвоста. Монополії змушують споживати як можна більше, щоб заробляти як можна більше.

Звідси ми парадокс, коли країна банкрут через субсидії підтримує максимально високий рівень споживання. Звичайно, до цього моменту, коли є з чого платити. А коли платити нічим?

Резюмуємо: Для України зовнішнє середовище змінилося на користь більш агресивного і непередбачуваного становища, економічна база, яка залежить від зовнішнього середовища, різко звузилася, що загострило конфлікти у соціальній системі, яка і так погано організована. Правляча верства і маси не адаптувалися до нових умов, тому у них класична ситуація “верхи не можуть, а низи не хочуть”.

Тому не плачте, що революція закінчилася. Революція у Франції почалася у 1789 році, король Людовік XVI ще у 1792 році приймав якісь рішення, а у січні 1793 року йому вже відрубали голову. А взагалі революційний цикл у Франції закінчився аж у 1870-1871 рр.

Революція в Україні теж нікуди не зникла, оскільки нікуди не зникла революційна ситуація. В Україні добігає до завершення повільний етап революції, що створило у багатьох ілюзію того, що можна зберегти Старий порядок. Це смертельно небезпечна омана і дуже багато людей переконаються в цьому у 2017 році.

Юрій РОМАНЕНКО, “Хвиля”