П’ятниця , 29.03.2024

Тернопільські порошенківці просять свого лідера звільнити Гонтареву

Звільнити Валерію Гонтарева з посади голови Нацбанку вимагають депутати Тернопільської обласної ради.

Відповідне звернення обласні обранці прийняли на сесії вчора, 22 грудня. Звернення адресується Президенту України Петру Порошенку.

«Якщо в лютому 2014 р. офіційний курс долара США становив 8 грн за 1 долар США, то в лютому 2015 р. вже понад 30 грн за 1 долар США, доходячи деколи до 40 грн на міжбанківському валютному ринку та так званому «чорному ринку».

При цьому валютні резерви Національного банку України зменшилися з лютого 2014 р. по лютий 2015 р.  з 15,3 млрд доларів США в еквіваленті  до 7 млрд дол США. На даний момент ситуація дещо покращилася. Офіційний курс долара опустився до позначки трохи вище 26 грн за 1 долар США, а золотовалютні резерви України станом на 30 вересня 2016 року складають трохи більше 13 мільярдів доларів США в еквіваленті», – сказано у зверненні.

Депутати підкреслили, що різке падіння національної валюти призвело до низки негативних наслідків для економіки України та масового зубожіння населення України.

У зверненні зазначається, що протягом 2014-2016 років Національним банком України було визнано неплатоспроможними близько 70 українських банків.

Відтак депутати облради закликали Порошенка відправити у відставку Валерію Гонтареву «як особу безпосередньо відповідальну за девальвацію національної валюти України та зниження купівельної спроможності громадян України».

Слід зауважити, що у Тернопільській обласній раді сформована депутатська більшість в основі якої є найчисельніша фракція БПП. Фактично, без голосів представників Блоку Петра Порошенка в обласній раді не приймається жодне рішення.