П’ятниця , 29.03.2024

Тернопіль може втратити перспективу іноваційного розвитку

Тернопіль сильно змінився за останні 10-ть років. Місто стало затишнішим, чистішим і просто комфортнішим. Очевидно, що це наслідок часто невидимою і напруженої роботи великої кількості людей.

111Були прорахунки і недопрацювання, але прогрес був точно. І все це ми можемо втратити лише через хворобливі амбіції депутатів.

Тернопіль має що втрачати

Тернополяни пишаються своїм містом. Називають його дуже красивим, охайним, чистим. Кажуть, що місто затишне і останнім часом активно ремонтується, робляться тротуари і площі. Очевидно, що більшість таких змін відбулися протягом останніх 10-ти років.

Якщо запитати молодше покоління, то воно ще до всього назве Тернопіль модерним та інноваційним. І справді, тут швидкими темпами відбувається термомодернізація. Тернопіль одне з кращих міст за ознаками інвестиційного клімату. Зокрема значні проекти з облаштування міста, з термомодернізації житлового фонду були реалізовані за активної підтримки Світового банку, ЄБРР та інших міжнародних фінансових структур.

Цього року Тернопіль отримав ще одну відзнаку — максимальну позицію imeA “Єврорейтингу”, поділяючи це місце з Києвом та Харковом. За окремі позиції у категорії “зеленого” та “енергоефективного” міста Тернопіль змагається і виграє у таких міст, як столиця Фінляндії Хельсинкі, столиця Латвії — Рига, столиця Угорщини — Будапеш.

Все це робиться за системної роботи команди міського голови Сергія Надала. Відповідальний  за міжнародну співпрацю один з його заступників Владислав Стемпковський. Самі він допомагав налагоджувати міжнародну співпрацю. Сприяв тому, щоб знайти гроші на такі потрібні для міста проекти.

Quo Vadis тернопільська громадо?

Безперечно немає ідеальних працівників. Владу завжди є за що критикувати. Але саме таке питання хочеться поставити сьогодні: “Куди йдеш тернопільська громада?”. Як стало відомо з джерел наближених до голів депутатських фракцій, депутати міськради вирішили під час наступної сесії скористатися ситуацією і почати руйнувати команду міського голови, яка успішно працювала останні 10-ть років. Планується звільнити Владислава Стемпковського. І депутатів мало цікавить, що можна дуже легко зруйнувати те, що будувалося останні роки.

Тернопіль може втратити і кошти міжнародних донорів і перспективу перетворитися у одне з найсучасніших та одночасно затишних міст не лише України, але і всієї Європи. Амбіції і бажання “насолити” доволі жорсткому в управлінні меру, переважають здоровий глузд. Міську ж раду прагнуть перетворити з центру прийняття рішень в інтересах громади у “будинок для постійних закулісних переговорів”. Нікого не хвилює, що робота фактично зупиниться. Буде заблокована перспективна співпраця.

Очевидно, що у запалі “бажання контролювати”, депутати забувають про те, що самі хотіли “протернопільської більшості”. Така більшість мала б працювати на Тернопіль, але її не буде, якщо зруйнують команду мера, що довела свою ефективність. У нас таке вже було 10-ть років тому, коли замість роботи ми бачили постійні чвари і сварки. І тут немає вини попередника Сергія Надала і нинішнього народного депутата Романа Заставного.

Просто амбіції окремих людей заважали тверезо дивитися на ситуацію. Руйнувати простіше, ніж будувати. А брати відповідальність за поточні роботи і оновлення міста складніше, ніж просто критикувати зроблене. Як кажуть у народі: “Говорити не мішки носити”.

Замість післямови

Ми стоїмо за крок до знищення перспективи гарного, затишного і впорядкованого міста. Цей крок готові зробити ті, хто прагне будь-що влади, але мало думає про нас з вами, про людей. Його зроблять вже цієї п’ятниці, якщо ми громада будемо мовчати. Тож завдання громади Тернополя, як головного джерела влади у нашому місті, нагадати нашим депутатам для чого їх обирали. А їх обирали служити народу, а не просто боротися за владу і руйнувати те, що нам так важко давалося.

Будемо сподіватися, що здорового глузду вистачить. Тернопіль буде розвиватися. Ми побачимо оновлення історичних будівель. У місті продовжуватимуть діяти інноваційні екологічні проекти, а депутати спільно з міським виконкомом працюватимуть, як справжня протернопільська більшість, покликана захищати інтереси громади.

Тарас МЕЛЬНИК