Четвер , 28.03.2024

УАПЦ на Тернопільщині очолить єпископ із Ужгорода

Із проханням призначити нових керуючих Тернопільської і Хмельницької єпархій УАПЦ звернувся до Архиєрейського Собору УАПЦ спільний Собор цих єпархій. Він відбувся у Тернополі 1 грудня 2016 р.

uapcКеруючим Тернопільською єпархією УАПЦ Собор пропонує призначити єпископа Мукачівського і Карпатського Віктора (Бедя), зі збереженням за ним керівництва Карпатською єпархією.

Питання призначення керуючого Хмельницькою єпархією Собор залишив на розгляд Архиєрейського Собору — той відбудеться 6 грудня 2016 р., повідомив кореспондент РІСУ Володимир Мороз.

Собор відбувся під головуванням Престоятеля УАПЦ Митрополита Макарія (Малетича) та за участі митрополита Галицького, керуючого Івано-Франківською єпархією і тимчасово керуючого Тернопільською і Хмельницькою єпархіями Андрія (Абрамчука), єпископа Мукачівського і Карпатського Віктора (Бедя).

Інформацію про рішення Собору у Тернополі уже розмістили на сайті Карпатської єпархії УАПЦ. Цю ж інформацію у розмові з кореспондентом РІСУ підтвердив секретар Тернопільської єпархії УАПЦ о. Петро Заяць.

Нагадаємо, що 18 жовтня 2016 р.Архиєрейський Собор УАПЦ за порушення звільнив від керування Тернопільською і Хмельницькою єпархіями архиєпископа Мстислава (Гука). Натомість керуючим призначили владику Андрія (Абрамчука).

До слова, владика Мстислав попросив пробачення перед Собором Тернопільської та Хмельницької єпархій за допущенні ним провини, подякував за співпрацю та співслужіння, повідомив що у найближчий час у зв’язку із погіршенням здоров’я вимушений лікуватись. Він запевнив, що смиренно прийме рішення Архиєрейського Собору УАПЦ щодо подальшої його долі.

Зауважимо, Тернопільська єпархія до час усунення єпископа Мстислава мала керуючого єпископа на місці, то Хмельницька перебуває без нього вже тривалий час.

«Попереднім керуючим Хмельницькою єпархією був Блаженніший Мефодій (Кудряков)», — говорить в. о. секретаря Хмельницької єпархії УАПЦ о. Анатолій Бих.

Джерело: РІСУ