Четвер , 28.03.2024

Чи вистачить усім грошей, закладених у бюджеті Тернополя на 2017 рік

На черговій сесії Тернопільської міської ради депутати прийняли бюджет міста на 2017 рік. Початково сума надходжень складе понад 2 млрд. 107 млн. грн. і це, у порівнянні з 2016 роком, більше на 26%.

budrzet1Основними джерелами надходжень буде податок з доходів фізичних осіб, акцизний податок, місцеві податки та збори, повідомляють у прес-службі Тернопільської міської ради.

Кошти бюджету, у першу чергу, будуть спрямовані на виплату зарплати з нарахуваннями – 760 млн., енергоносії – 99,5 млн., пільгове перевезення – 31 млн., на одноразову допомогу малозабезпеченим громадянам – 5 млн., на витрати громадського бюджету – 7 млн. та капітальні видатки, тобто ремонти та придбання обладнання майже 289 млн. грн.

Зокрема, на сферу освіти передбачено майже 667 млн. грн., з них лише 282 млн. грн. – субвенція з державного бюджету. Іншу суму буде виділено з міського бюджету. Кошти спрямують на зарплату, енергоносії, стипендії учням ПТУ, ремонти приміщень, тощо.

На сферу охорони здоров’я передбачено 226 млн. гривень, які будуть спрямовані на зарплати, енергоносії, капітальний ремонт приміщень лікарень та амбулаторій, придбання обладнання, тощо. Варто відзначити, що кошти медичної субвенції, яка складає лише 178 млн., забезпечать потребу по зарплаті лише на 10 місяців 2017 року.

Додатково необхідно ще майже 30 млн. грн.
Мер Тернополя Сергій Надал каже, що міська рада буде звертатися до Кабінету міністрів з проханням про дофінансування, або ж, у іншому випадку, доведеться ці кошти виділяти із міського бюджету.

На житлово-комунальне господарство передбачено 251 млн. грн. на поточні та капітальні ремонти міжквартальних проїздів, житлового фонду, шляхо-мостового господарства, рекультивацію земель учасникам АТО, тощо. Для сфери культури передбачили майже 57 млн. грн., у тому числі на ремонт Палацу кіно, Українського дому «Перемога», реконструкцію Співочого поля, і т.д.

У закладах сфери молоді та спорту буде капітально відремонтований басейн ДЮСШ №1, школа греко-римської боротьби, ДЮСШ з футболу, гімнастичний зал в ДЮСШ №2, футбольне поле міського стадіону, а також гірськолижну трасу з облаштуванням трампліну для лижного фрістайлу».

У бюджеті передбачені кошти на реконструкцію площі біля пам’ятника С.Бандери та пішохідних ділянок у парку Шевченка, облаштування пішохідних ділянок та зон відпочинку в Старому парку, будівництво нової тролейбусної лінії по вул. Бродівська, продовження термомодернізація будівель багатоповерхівок на умовах співфінансування, встановленнянових спортивних майданчиків та вуличних тренажерів в різних мікрорайонах міста.

Окрім того, вперше у бюджеті міста заплановані кошти на реалізацію проектів по «Громадському бюджеті» у сумі 7 млн. грн.