П’ятниця , 29.03.2024

Чи прийдуть у Тернопіль китайські мільйонні інвестиції? (ФОТО)

У китайському місті Шеньчжень пройшов другий щорічний форум CINEV-2016. Головною подією цього форуму стала церемонія нагородження Euro-China Green & Smart City Awards.

unspecified-300x200

Церемонія нагородження Euro-China Green & Smart City Awards. Перший ліворуч представник Тернополя В.Стемковський

Було нагороджено 40 міст з Європи та Китаю, які протягом останнього року досягли найбільших успіхів у забезпеченні стійкого розвитку міст. У переліку цих сорока міст є наш Тернопіль.

Він відзначений у двох категоріях: енергоефективність та управління муніципальним утворенням. Поряд з Тернополем нагороди отримали столиця Фінляндії Хельсінкі, столиця Угорщини Будапешт, столиця Латвії Рига, французький Монпельє, бельгійський Льєж, шведські Хальмштад та Гетеборг, польський Вроцлав та інші міста.

Українську делегацію в Китаї очолював заступник міського голови Тернополя Владислав Стемковський, який курує у мерії всі питання щодо енергоефективності та термомодернізації житлового фонду.

Китай планує інвестувати у європейські міста $1 трильйон: Тернопіль у списку

За словами Стемковського, ця нагорода є ще одним підтвердження ефективного управління Тернополя та запровадження інноваційних технологій в енергетичній сфері.

unspecified-5

Презентація інвестиційного потенціалу Тернополя під час форуму CINEV-2016 в китайському місті Шеньчжень

«По-перше це визнання Тернополя на світовому рівні, відзначення успішної політики мерії щодо енерноефективності та термомодернізації. Окрім цього, участь у даній церемонії дасть змогу дасть змогу отримати інформацію про передовий досвід забезпечення сталого розвитку в країнах Європи та Китаю, можливість скористатися міжнародними медіа-партнерами для просування власних проектів», – підкреслив заступник міського голови Тернополя.

Однак, найважливішим наслідком візиту Владислава Стемковського в Китай є можливість залучення для Тернополя китайських інвестицій, які можуть вимірюватися мільйонами доларів США.

«У китайському місті Шеньчжень ми провели зустрічі з потенційними китайськими інвесторами, які шукають можливості на ринках європейських країн. Ні для кого не секрет, що протягом 2016 року китайські інвестиції в проекти на території Європи зросли на 27 %. А протягом найближчих п’яти років Китай планує інвестувати понад $1 трильйон в економіку європейських міст з найнижчими викидами вуглекислого газу, екологічно чистим транспортом та енергоефективними житловими і комерційними будівлями. Нам вдалося досягнути попередньої домовленості, що одним з міст буде саме Тернопіль. Суми китайських інвестицій для нашого міста можуть сягати багатьох мілйонів доларів», – зазначив заступник міського голови Тернополя.

Тернопіль має продовжувати «зелені» реформи

На думку Владислава Стемковського, щоб китайські інвестиції прийшли у Тернопіль, мерія має продовжувати активну політику у сфері енергозбереження та запровадження альтернативних джерел енергетики.

unspecified-4

Перемовини представника Тернополя В.Стемковського із китайськими інвесторами у м. Шеньчжень

«Тернопіль має продовжувати ефективну політику у сфері енергозбереження та запровадження альтернативних джерел енергетики. У нас просто немає іншого варіанту. І тут не лише питання у китайських інвестиціях. Щоб тернополяни менше платили за газ газ, гарячу воду, електроенергію, мерія Тернополя має продовжувати відкривати котельні на альтернативному паливі, займатися термомодернізацією житлового фонду, запроваджувати нові енергозберігаючі технології. Ми маємо продовжувати «зелені» реформи», – підсумував Владислав Стемковський.

Нагадаємо, заступник міського голови Тернополя Владислав Стемковський курує всі міські програми з термомодернізації та енергоефективності. Саме завдяки переговорам заступника Сергія Надала з Європейським банком, Міжнародним банком реконструкції та розвиту та іншими західними партнерами, наше місто за 4 роки перетворилося з аутсайдера, яке споживало найбільше російського газу серед українських міст у лідера за темпами енергоефективності.

Однак, нещодавно комісія з депутатів міської ради та громадських активістів, які розслідували причини неналежного прибирання Тернополя під час листопадового аномального снігопаду, прийняли рішення рекомендувати міському голові Сергію Надалу звільнити з займаної посади Владислава Стемковського. Тобто тепер виникає велике запитання, чи прийдуть у Тернопіль китайські інвестиції. І чи взагалі у місті буде продовжуватися ефективна енергетична політика.

Ярослав ІЛЬНИЦЬКИЙ