Четвер , 25.04.2024

На півночі від Тернополя виявили африканську чуму, а з півдня атакує пташиний грип

У Борщівському районі в селі Вільховець зареєстровано спалах пташиного грипу серед лебедів, які там зимують на річці Дністер.

лебеді вільховець пташиний грипПро це у п’ятницю, 20 січня, повідомили у Тернопільському обласному лабораторному центрі (колишня СЕС – ред.).

“У Борщівському районі зареєстровано спалах пташиного грипу серед диких лебедів (у біоматеріалі виявлено РНК вірусу пташиного грипу типу А субтипу Н5) на річці Дністер поблизу с.Вільховець Мельнице-Подільської громади. В осередку захворювання вживаються заходи з локалізації та недопущення поширення вірусу”. – йдеться у повідомленні.

Водночас нагадаємо, що днем раніше у Збаразькому районі Тернопільської області було зафіксовано спалах африканської чуми свиней.

В зв’язку з реєстрацією на території області африканської чуми свиней у Тернопільському обласному лабораторному центрі роз’яснюють, що це захворювання вражає лише тварин (зокрема диких та свійських свиней) і ніяким чином не загрожує здоров’ю людей. Тому побоювання щодо небезпеки для населення області є необгрунтованим.
Заходи, що здійснюються певними органами та установами, спрямовані тільки на припинення вказаного захворювання серед свиней.