П’ятниця , 19.04.2024

На Тернопільщині затягують суд над чиновником, який скоїв смертельну аварію

Справа за обвинуваченням колишнього директора ДП «Кременецький лісгосп» у вчиненні смертельної ДТП, яка розглядається у Шумському районному суді, перебуває у процесі «затягування», бо судячи з усіх факторів, інакше це не назвеш.

Нагадаємо, аварія із смертельним наслідком сталася 19 лютого 2015 року. Того вечора водій «Мерседеса», будучи в нетверезому стані й рухаючись у Шумську вулицею Українська в напрямку Кременця, збив двох неповнолітніх пішоходів – 17-річного Юрія Ящука та його подругу Ірину.

Коли водій зрозумів, що накоїв, то зник з місця події, не знаючи в якому стані на той час перебували діти, покинув їх помирати на узбіччі. За допомогою свідків, а також уламків бампера машини, які залишилися на місці злочину, правоохоронцям вдалося знайти машину в Кременці на вулиці Дубинська.

Як виявилось, за кермом «Мерседеса» перебував директор ДП «Кременецький лісгосп», який вирішив усе спихнути на свою тоді ще вагітну дружину, мовляв, що автівкою кермувала вона. Відмовився С. Баран і від медичного огляду, у тому числі на вміст алкоголю в крові. Справа набула резонансу не лише в області, а й в Україні, оскільки учасником смертельної ДТП, був високопосадовець.

У ході слідства директора «Кременецього лісгоспу» звільнили з посади, а відразу після його затримання йому призначили міру запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту. Цей запобіжний захід продовжують і досі.  Спершу, коли тривало досудове розслідування С. Баран, враховуючи свої зв’язки, намагався вплинути на свідків аварії, а тепер продовжує впливати на хід судового процесу. Володимир Ящук, батько 17-річного Юрка, який від отриманих травм загинув на місці події, вважає, що якби вбивцеві його сина обрали інший запобіжний захід, а саме тримання під вартою, то йому було би важче впливати на суд.

– Справа тягнеться ось уже рік і чотири місяці, – каже Володимир Карпович. – Лише на судовому засіданні, що відбулося 28 грудня, було повністю завершено передачу матеріалів до суду – два томи, які налічують з експертизами й усіма знімками 800 сторінок. Не знаю, скільки ще триватимуть суди, адже матеріали справи дуже великі й можуть затягнутися на довго. Ще на початку судового процесу викликали на допит свідків, але потім перестали, тому що не можна було їх ніяк доправити до суду. Баран приходить на суди, але постійно відбувається затягування справи, як не з боку його захисників, то з боку головуючої судді Тетяни Ящук.

За словами Володимира Ящука, суд може відбутися раз на місяць, а може й не відбутися взагалі, і тривають судові засідання по годині-півтори, а за такий короткий час, відповідно, дуже важко щось розглянути, щоб рухатися далі.

Проти винуватця ДТП порушено два кримінальних провадження за ч.1 ст. 135 ККУ – залишення в небезпеці, що передбачає покарання у вигляді обмеження волі на термін до двох років або позбавлення волі на такий же термін, і за ч.2 ст. 286 ККУ – порушення правил безпеки дорожнього руху, що спричинили смерть потерпілого, що карається позбавленням волі на термін від трьох до восьми років з позбавленням права керувати транспортними засобами на термін до трьох років або без такого.

– Справа в провадженні Шумського районного суду з 1 вересня 2015 року, але, судячи з того, як суддя веде процес, то вона не зацікавлена в тому, щоб усе завершилося якомога швидше, – вважає згорьований батько. – Наступне судове засідання призначили на 30 січня, але я вже не знаю, чого від нього чекати. Мене насторожує, що судовий процес може тривати роками, адже смертельні аварії, що сталися значно пізніше, зокрема, у Соснівці Шумського району та в Шумську, де збили на смерть батька чотирьох дітей, уже завершені і винуватці покарані…

Галина ТИХА, “Галас”