Субота , 20.04.2024

У центрі Тернополя збудують Ратушу (ФОТО)

Міський голова Тернополя Сергій Надал назвав одним з найважливіших завдань на 2017 рік – повернення центральній частині Тернополя її історичного обличчя. І одним з найбільш масштабних проектів стане відновлення тернопільської Ратуші, яка була зруйнована під час Другої світової війни.

3D зображення проекту Ратуші у Тернополі

«На 2017 рік мерія Тернополя запланувала виконати максимальний об’єм робіт для відновлення історичного обличчя нашого міста, особливо його центральної частини. Для цього закладені кошти у міському бюджеті. Але великі проекти ми будемо здійснювати також спільно з інвесторами.

У нас достатньо патріотів-підприємців, які готові вкладати кошти у покращенні міста. Одним з найбільш масштабних проектів буде відновлення міської Ратуші, яка була зруйнована під час Другої Світової війни. Вона повинна стати цікавим туристичним об’єктом, новою туристичною перлиною Тернополя. Це символ традицій магдебурзького права і самоврядності міста», – підкреслив міський голова Тернополя.

Також міський голова повідомив, де саме планується спорудити Ратушу.

«Планується проведення реконструкції будівлі за адресою бульвар Тараса Шевченка 21, де буде здійснено надбудову у формі класичного європейського варіанту Ратуші. Наразі проект реконструкції відправлений на узгодження до реставраційної майстерні у Львові, бо цей будинок пам’ятка архітектури. На місці старої Ратуші, яка була під час Другої світової війни, як відомо зараз стоїть пам’ятник Пушкіну і немає можливості для відновлення Ратуші на старому місті», – заявив Сергій Надал.

Про плани реконструкції будівлі та спорудження Ратуші також розповів проектант Ратуші Володимир Ізбянський (автор проекту Собору Святих Рівноапостольних Костянтина і Єлени УПЦ КП на перехресті вул. Генерала Тарнавського і Київської у Тернополі).

«З самого початку ми планували спорудити Ратушу, яка буде копією старої, яку ми бачимо на архівних знимках. Більшість тернополян, які взяли участь у голосуванні на Театральному майдані, проголосували за те, щоб у Тернополі з’явилася саме відновлена стара Ратуша, яка колись стояла на місці теперішнього пам’ятника Пушкіну. Однак, наразі цей варіант ще не затверджений. Тому ми підготовили інші варіанти Ратуші у формі вежі та з оглядовою площадкою. Також, як буде виглядати Ратуша багато у чому залежить й від висновків реставраційної майстерні у Львові», – зазначив Володимир Ізбянський.

Проектант Ратуші зазначив, що спорудження Ратуші на бульварі Тараса Шевченка 21 не завдасть шкоду існуючому будинку – пам’ятці архітектури.

«Ми неодноразово обстежували фундамент, розкопували, проводили відповідні дослідження. Висновок – фундамент витримає, шкоди для будинку не буде. Але навіть після таких висновків ми будемо зміцнювати фасад. Правда у цілому будинку треба проводити капітальний ремонт і не через надбудову у вигляді Ратуші, а через існуючий плачевний стан. По-друге, при спорудженні Ратуші будуть використовуватися виключно легкі матеріали за сучасними європейськими технологіями», – підкреслив пан Володимир.

На останок проектант спрогнозував, коли тернополяни зможуть побачити нову-стару Ратушу.

«Все залежить, як швидко буде обраний і затверджений проект Ратуші, в тому числі й на містобудівній комісії. В ідеалі, ми сподіваємося, що нову-стару Ратушу Тернопіль отримає вже у 2017 році і вона стане справжньою туристичною перлиною міста», – підсумував Володимир Ізбянський.

Нагадаємо, Ратуша – це споруда для органів міського самоврядування у європейських країнах епох Середньовіччя і Нового часу. Ратуша включала елементи цивільного і фортечного будівництва. Звичайно будувалася у вигляді компактної кількаповерхової споруди із залом для засідань всередині, балконом, з якого звертались до народу, та високою ярусною баштою (беффруа). На останній висів дзвін, щоб сповіщати мешканців міста про небезпеку, а пізніше вона ззовні збагачувалася кадраном.

Розмовляв Ігор СТОЛЯР