Четвер , 28.03.2024

На Тернопіль насувається небезпечний вірус, який вбиває дітей

Українські медики б’ють на сполох: жителям Тернопільської області загрожує спалах небезпечного захворювання – кору.

Епідемія недуги вже зафіксована у сусідній Румунії.

Станом на 3 лютого у цій країні зафіксовано 2300 випадків хвороби та 15 дитячих смертей від кору.

Кордони з Україною румунський кір ще не перейшов. Однак за прогнозами Всесвітньої організації здоров’я(ВОЗ) через низький рівень вакцинації в нашій державі велика загроза епідемії вже в цьому році. За даними медиків проти кору вакциновано трохи більше 30 процентів українських дітей. Натомість у Румунії усі смертельні випадки зафіксовані серед невакцинованих дітей.
За даними інспекції Держпраці, на Тернопільщині станом на початок року вакциновано понад 20% дітей.
Вітчизняні лікарі лікарі підтверджують побоювання Всесвітньої організації здоров’я, що вірус може проникнути в Україну, оскільки Румунія межує з Чернівецькою, Одеською та Закарпатською областями. Першою ознакою небезпеки є те, що з жовтня по грудень 2016 року у близькій до нас Івано-Франківській області перехворіло 56 дітей. Майже 70 процентів з них не були вакциновані.
За даними інспекції Держпраці, на Тернопільщині станом на початок року вакциновано понад 20% дітей.
Треба пам’ятати, що Тернопільська область розміщена на міжнародній трасі Бухарест –Варшава, яка проходить через територію Гусятинського, Заліщицького, Зборівського,Теребовлянського, Тернопільського, Чортківського районів, а далі – територією Львівської області.

За інформацією лікар з гігієни праці інспекціії Держпраці в Тернопільській області Богдана Марківа, контагіозність кору становить 99 процентів. Тобто, якщо в залі чи закладі громадського харчування перебуває 100 осіб і серед них є один хворий, то 99 захворіють. Вірус кору передається повітряно-крапельним шляхом. Спалахи захворюваності реєструються кожних 5-6 років. Найкращий захист від хвороби – щеплення. І якщо вірус не дійшов до нас, то медики рекомендують провести щеплення проти кору.
Першим симптомом можливого захворювання на кір є підвищення температури. З’являється слабкість, відсутність апетиту, кон’юнктивіт, сухий кашель, нежить. На 2-й день – білуваті плями з червоною каймою на внутрішній поверхні щоки. На 4-5 день з’являється сип – спочатку на обличчі, шиї, за вухами, наступного дня – на тулубі.