Четвер , 25.04.2024

Тернопільські міліціонери пікетували Пенсійний фонд (ФОТО)

Захід на підтримку Всеукраїнської акції протесту відбулась у Тернополі під стінами головного управління Пенсійного фонду, що на Майдані Волі, 3 сьогодні, 15 лютого.

Пікет під Пенсійним фондом

Протестували – ветерани і пенсіонери органів внутрішніх справ. Всього, кажуть організатори, в акції взяли участь близько 200 екс-правоохоронців.

Подібні акції проходили 15 лютого у всіх обласних центрах України.

– Нас просто «футболять», – каже екс-правоохоронець, учасник акції протесту у Тернополі Ігор Кулик. – Але ми налаштовані рішуче, і вже прийняли рішення вирушити до столиці. Сьогодні ми мітингуємо через банальну причину – бо органи виконавчої влади не виконують Закон України про перерахування пенсій.

Ще у грудні 2015 р. Верховна рада ухвалила Закон про перерахунок пенсій колишнім міліціонерам. Однак, до сьогодні його не виконано. Хоча це – Закон – норма, обов’язкова для виконання, нарікають екс-правоохоронці.

– Відповідно до закону, щоб перерахувати пенсії, необхідне повідомлення від МВС до Пенсійного фонду України в 5-деннний термін, – пояснив Ігор Кулик. – В такий же п’ятиденний термін Пенсійний фонд України має направити повідомлення для виконання на місцях. Вже минуло більше року – нічого не відбувається.

Саме сьогодні мали розпочати процедуру перерахунку, кажуть екс-правоохоронці. Але в останній день представники Пенсійного фонду направляють до міністерства внутрішніх справ інформацію, що недостатньо підстав для перерахунку пенсій.

– А ми маємо підозру щодо зговору певного кола осіб, – каже Ігор Кулик. – Тому вже формуємо групи для виїзду до Києва, де візьмемо участь у потужній акції протесту.

Вже для поїздки до столиці та відстоювання законного перерахування пенсій зголосились близько тисячі колишніх правоохоронців з Тернопільщини. Зі всієї України їх очікують 40-50 тисяч.

Наразі середня пенсія в екс-правоохоронців, за їхніми словами, – до двох тис. грн. Якщо її перерахують, отримуватимуть близько 5 тис. грн.

Як повідомили в управлінні патрульної поліції м. Тернополя, акція була мирною, порушень громадського порядку не фіксували.

Коментар

Ігор МОСКАЛИК, начальник головного управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області:

Ми зустрілись з мітингувальниками і запросили їх для розмови. Ми діємо в межах чинного законодавства. Немає наразі коштів для цієї цілі. Вони фінансуються з державного бюджету. Ми призначаємо пенсії на місцях. Але для цього необхідні нормативні акти, постанови. Має бути вказівка МВС. Якщо будуть в нас узгоджені нормативні документи і виділені кошти з бюджету – головне управління Пенсійного фонду в Тернопільській області вчасно і якісно перерахує всі кошти. 

Джерело: “20 хвилин”.