Субота , 20.04.2024

Впродовж семи днів у Тернополі буде перекрито рух транспорту на майдані Волі

Від сьогодні у Тернополі перекриють рух транспорту на вулицях, що межують з майданом Волі. Триватиме обмеження впродовж 7 днів.

З 16 по 22 лютого буде тимчасово перекрито рух транспорту на майдані Волі у зв’язку з очікуванням великої кількості вірян під час перебування у Архикатедральному Соборі УГКЦ Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці чудотворної ікони Нерукотворного Спаса з Едесси.

Чудотворна ікона стане доступною до вшанування у храмі з 6.00 год. 16 лютого.

Для руху автотранспорту на даній ділянці відповідні служби встановили дорожні знаки та схему організації дорожнього руху, повідомляють у прес-службі Тернопільської міськради.

Довідково:
Едесський Мандильйон згадується у ІІІ-V ст. Спочатку ікона зберігалася в Едессі, у Малій Азії, сучасна Урфа в Туреччині, а згодом – у Константинополі. Це одне із найдавніших (а можливо, і найдавніше) зображення обличчя Христового, що вважається «Нерукотворним», тобто не намальоване рукою людини.

Згідно з давньою традицією, Авгар V «Чорний», цар Едесси, вражений невиліковною хворобою, дізнавшись про чудеса, які творив Христос, відіслав до Нього листа, в якому просив, аби Той прийшов та вилікував його. Ця традиція базується на сирійському тексті ІІ ст., що згодом був визнаним апокрифічним, котрий містив як сам лист, так і відповідь Господа на нього, де Всевишній пообіцяв вислати до царя одного зі своїх учнів. Цей текст згодом був включений Євсевієм Кесарійським у його знамениту Церковну історію.

У пізнішій переробці ІV ст., що відома як «Доктрина Аддай», Тадей (на сирійській Аддай), один з сімдесяти апостолів, прибув до Едесси та приніс із собою чудесний відбиток зображення Христа на льняному полотні. Мова йде про одне із перших (можливо, найдавніше) зображень Христа, що було відтворюване безпосередньо, та без значних змін, до сьогоднішнього часу у східній іконографічній традиції, спочатку візантійській, а згодом слов’янській.