П’ятниця , 29.03.2024

Гута поруч з Коломойським і Ахмєтовим. У рейтингу найбільших боржників України

Борги найбагатших бізнесменів у 4 рази більше, ніж Україна планує позичити в МВФ у 2017-2018 роках. Найбагатші люди країни насправді жебраки. Судячи зі стану їх бізнесу, вони ніколи не зможуть повернути свої борги.

Іван Гута

Іван Гута

Про це пише портал “Бізнес“. Також він опублікував двадцятку найбільших боржників країни перед державою, бізнесом і населенням в статті “Бізнес задзеркалля”.

Видання оцінило розмір боргу великих бізнесменів перед вітчизняними та іноземними банками, іншими кредиторами та зіставило борг з вартістю їхніх активів, зазначених у публічних дослідженнях статків найбагатших українців.

Отже, наводимо рейтинг олігархів, які найбільше заборгували нашій державі, серед яких, на жаль, є і виходець з нашої області Іван Гута.

  1. Ігор Коломойський

Сума боргу: 16,128 мільярдів доларів

Бізнес-імперія: активи промислово-фінансової групи «Приват» – це виробництво і продаж нафтопродуктів, металургія, промислова хімія, гірничорудна, харчова промисловість, медіа та телекомунікації.

Проблеми і борги: мінус 120 млрд грн – стільки склала “діра” в капіталі ПриватБанку, фінансової серцевини бізнес-імперії «Приват». Частка Коломойського в банку становила 49,98%. Таким чином, його борги – 60 млрд грн. Діра утворилася в результаті кредитування пов’язаних з власниками банку компаній, багато з яких виявилися в офшорах. Для порятунку ПриватБанку держава була змушена його націоналізувати і взяти під контроль. В іншому випадку банк довелося б ліквідувати, і сума вкладів, що підлягають виплаті, склала б 90 млрд грн – це стільки ж, скільки довелося виплатити вкладникам всіх виведених з ринку неплатоспроможних банків за два роки. У решти бізнесів Коломойського також борги: зокрема, у компанії МАУ – 1 млрд грн, у компанії «Укрнафта» – близько 12 млрд грн.

  1. Олег Бахматюк

Сума боргу: 5,345 мільярдів доларів

Бізнес-імперія: агрохолдинг UkrLandfarming (виробництво зерна, яєць, цукру, тваринництво) з одним з найбільших земельних банків в світі, банки «Фінансова ініціатива» та VAB банк.

У 2010-12 рр UkrLandfarming провів більше 10-ти поглинань і виріс майже в п’ять разів, багато в чому за рахунок запозичень: кредиту в $ 600 млн. Deutsche Bank і Ощадбанку Росії і $ 500 млн. від розміщення євробондів в 2013 р. В Україні банки Бахматюка залучали депозити населення і прокредитували його бізнес на 31 млрд. грн, і отримали 8,5 млрд грн кредитів рефінансування від НБУ, за якими Бахматюк дав фінансове поручительство.

Проблеми і борги: у 2014 р акціонер вичерпав можливості залучення додаткового капіталу. Банк «Фінансова ініціатива» та VAB банк не змогли виконати зобов’язання перед вкладниками і були визнані неплатоспроможними.

Їх заборгованість перед населенням становить 15 млрд. грн. (з цієї суми 11,1 млрд. грн. підлягає виплатам за рахунок ФГВФО). Тривають судові розгляди щодо стягнення сум фінансових гарантій у розмірі 8,5 млрд грн (при загальній заборгованості по рефінансуванню в 10,8 млрд. грн.). Борг ULF за єврооблігаціями – $ 500 млн. При цьому єврооблігації субхолдингу Авангард становлять $ 200 млн. Або 5,2 млрд. грн. і були реструктуризовані. Крім заборгованості за єврооблігаціями, компанії Олега Бахматюка винні загалом $ 754 млн. або 19,6 млрд. грн (обсяг заборгованості перед державними банками становить 3,9 млрд. грн., перед російськими банками – 260 млн. грн., перед іноземними банками – 12,8 млрд. грн., решта заборгованості – 2,7 млрд грн). Загальна заборгованість підприємств становить 37,8 млрд. грн ($ 1,4 млрд).

  1. Сергій Тарута

Сума боргу: 3 мільярди доларів

Бізнес-імперія: група Індустріальний Союз Донбасу (власник 24,99% частки). У 2004-2008 рр ІСД залучила близько $ 3 млрд кредитів, включаючи кредити IFC і ​​ЄБРР, на масштабну модернізацію металургійних підприємств групи.

Проблеми і борги: з 2009 року через падіння світових цін на сталь бізнес групи стає збитковим, і ІСД допускає дефолт спочатку по оплаті банківського боргу, а потім формальний дефолт по єврооблігаціях. У 2010-2011 рр тривали переговори щодо реструктуризації боргів ІСД, які були припинені через розбіжності між російськими і українськими акціонерами ІСД: українські акціонери блокували спроби російських затвердити довнесення коштів в капітал, щоб не допустити розмиву своєї частки. До початку 2016 року, джерела «Комерсанта» оцінювали загальний борг ІСД в розмірі $ 5-7 млрд. Відкриті джерела повідомляли, що ВЕБ, російський мажоритарний акціонер ІСД, почав активні пошуки потенційних покупців своєї частки в ІСД, а частка Тарути арештована за позовом ВТБ.

  1. Костянтин Жеваго

Сума боргу: 2,942 мільярда доларів

Бізнес-імперія: гірничорудна компанія Ferrexpo (oдин з найбільших видобувачів і експортерів залізної руди в Україні), індустріальна група АвтоКрАЗ, банк «Фінанси і Кредит».

Проблеми і борги: з 2013 р з падінням світових цін на залізорудний концентрат виручка Ferrexpo зменшилася у декілька разів. У 2014 р. Жеваго втратив Стахановський вагонобудівний завод і керченський суднобудівний завод «Залив». Безнадійні борги його різних бізнесів перед власним банком «Фінанси і кредит» на суму 22 млрд грн привели до того, що банк не зміг виконувати зобов’язання перед вкладниками, і був визнаний неплатоспроможним. Його заборгованість перед населенням становить 17 млрд грн, з яких 10,5 млрд грн компенсовано з ФГВФО за рахунок державного бюджету.

Бізнесмену належить відповідати в суді за неповернуте рефінансування банку «Фінанси і Кредит» в розмірі 1,4 млрд грн, заставою за яким виступає його особисте фінансове поручительство. При цьому загальна сума заборгованості по рефінансуванню перед НБУ становить 7,1 млрд грн. Компанія АвтоКрАЗ має проблемну заборгованість перед державним Ощадбанком на суму 1,3 млрд грн., у зв’язку з чим тривають судові розгляди. У травні 2016 Ощадбанк подав до Господарського суду Полтавської області заяву про визнання АвтоКрАЗу банкрутом. Загальна сума збитків, завданих державі, становить 17,5 млрд грн.

  1. Сім’я Гут

Сума боргу: 1,297 мільярдів доларів

Бізнес-імперія: агрохолдинг «Мрія», який до 2014 року був одним з провідних сільськогосподарських виробників в Україні та розширювався завдяки запозиченням в іноземній валюті. Великий земельний банк і позитивні фінансові показники вселяли довіру кредиторів до компанії.

Проблеми і борги: у звіті Standard & Poor’s 2013 року прогнозувався дефолт компанії, пов’язаний з погіршенням операційних показників і реалізації стратегії агресивного розширення. У 2015 році загальний борг компанії перед кредиторами становив 33,7 млрд грн, з них заборгованість за єврооблігаціями – 12,3 млрд грн. Після тривалих переговорів кредитори агрохолдингу погодилися списати 70% боргів в обмін на акції компанії. З червня 2015 кредитори і власники облігацій вклали в компанію $ 77 млн. для підтримки і відновлення операційної діяльності компанії.

  1. Андрій і Сергій Клюєви

Сума боргу: 1,483 мільярда доларів

Бізнес-імперія: компанія Activ Solar, що займається виробництвом полікремнію і запуском сонячних електростанцій, під яку у 2009 році братам Клюєвим вдалося пролобіювати закон про високі «зелені» тарифи. Activ Solar була австрійською компанією, а кредити на її розвиток бралися переважно в російських банках (Ощадбанк, ВТБ, ВЕБ) і їх дочірніх структурах. Значна частина проблемних кредитів Active Solar була профінансована державою. Один з активів Activ Solar – Завод напівпровідників у Запоріжжі – у 2009 році отримав в Укрексімбанку дві позики на € 230 млн. і 1,5 млрд грн. Причому ці кредити видавалися під заставу продукції майбутніх періодів, яку планувалося провести в 2011-2018 рр.

Проблеми і борги: Activ Solar виявилася нездатною обслуговувати півмільярдний борг і була оголошена банкрутом. Кримські СЕС компанії не можуть погасити кредити на суму € 800 млн. Борги підприємств, пов’язаних з Activ Solar, перед Ощадбанком становлять понад $ 500 млн. Сума претензій державного Укрексімбанку до підприємств Клюєвих становить 5,1 млрд грн.

  1. Рінат Ахметов

Сума боргу: 5, 231 мільярда доларів

Бізнес-імперія: компанія SCM (металургія та енергетика), її агресивне розширення в 2005-2013 рр супроводжувалося активними запозиченнями, переважно в доларах США.

Проблеми і борги: ослаблення світових ринків металургійної продукції і сировини, російська військова агресія, девальвація гривні. 2014 р – дефолт ДТЕК за борговими зобов’язаннями на суму близько $ 3 млрд, неплатоспроможність “Метінвесту”, чия заборгованість на момент дефолту також становила близько $ 3 млрд. Обидві компанії знаходяться в завершальній стадії складних і тривалих переговорів з кредиторами щодо реструктуризації заборгованості. На 30 вересня 2016 року загальний борг “Метінвесту” становив $ 2,9 млрд, а ДТЕК – близько $ 2,3 млрд.

  1. Віктор Нусенкіс

Сума боргу: 1,1 мільярда доларів

Бізнес-імперія: основні активи його групи «Донецьксталь» – Донецький металургійний завод, Ясиновський коксохімічний завод, Макеєвський коксохімзавод, шахтоуправління Покровське і Донецький електротехнічний завод. Велику роль у розвитку бізнесу в 90-х рр зіграло знайомство Віктора Нусенкіса з Геннадієм Васильєвим, (на той момент – прокурор Донецької області, а потім – генеральний прокурор України). Проблеми і борги: до 2008 р «Донецьксталь» накопичила фінансову заборгованість в $ 800 млн. І допустила дефолт, після чого почалися переговори щодо реструктуризації заборгованостей, які завершилися угодою з кредиторами в 2010. Однак, війна на Донбасі і погіршення глобальних ринків різко погіршили становище «Донецьксталі», група вступила в нові переговори з реструктуризації, які тривають досі. Заборгованість «Донецьксталі» перед кредиторами становить близько $ 1,1 млрд, велика частина якої перед російськими ВТБ і Ощадбанком.

  1. Віктор Поліщук

Сума боргу: 769 мільйонів доларів

Бізнес-імперія: мережа побутової електроніки «Ельдорадо», ТЦ Гуллівер і банк «Михайлівський». Поліщук розвивав свій бізнес, в тому числі і банк «Михайлівський», завдяки кредитам, отриманим в державному Ощадбанку, на загальну суму 20 млрд грн.

Проблеми і борги: Банк «Михайлівський» з самого початку своєї діяльності вів агресивну кампанію по залученню коштів вкладників. У травні 2016 року НБУ визнав банк «Михайлівський» неплатоспроможним, а в листопаді Шевченківський суд Києва ухвалив рішення про арешт ТРЦ Гулівер у справі про розкрадання коштів банку «Михайлівський». Кредити компаній Поліщука на загальну суму 20 млрд грн є проблемними і фактично безповоротними. Крім того, в результаті афер в банку «Михайлівський», на державу лягли додаткові зобов’язання у вигляді 1,2 млрд грн.

  1. Станіслав Березкін

Сума боргу: 704 мільйонів доларів

Бізнес-імперія: група «Креатив» (виробництво соняшникової олії).

Проблеми і борги: при продажу бізнесу в 2015 році аудит нового акціонера виявив недостачі і проблеми з фінансовою документацією, зокрема, фальсифікацію фінансової звітності за попередні періоди, яка подавалася в банки для отримання нових кредитів. Значна частина кредитних коштів спрямовувалася на особисті інвестиційні проекти і особисті потреби власників. Державний Ощадбанк виграв суд у поручителів по «Креативу» Максима Березкіна (син Станіслава Березкіна) і Юрія Давидова на суму майже в $ 200 млн. Раніше Ощадбанк виграв суд у Максима Березкіна на суму $ 25 млн. І було накладено арешт на все рухоме і нерухоме майно.

  1. Юрій Іванющенко

Сума боргу: 546 мільйонів доларів

Бізнес-імперія: підприємства групи «Азовзагальмаш» (виробництво цистерн для нафтопродуктів та скрапленого газу, хімічних розчинів; вагонів і піввагонів для вугілля, залізорудного концентрату, хімічних добрив, зерна та інших насипних вантажів). До групи входять ПрАТ «АзовЕлектроСталь», завод «Азовмаш».

Проблеми і борги: група «Азовзагальмаш» залучила кредити на суму $ 575,8 млн. В десяти банках, серед яких Укрексімбанк, Ощадбанк Росії, ВТБ Банк, Альфа-Банк, Райффайзен Банк Аваль та інші. Підприємства ще з 2012 р почали втрачати російський ринок збуту, який був основним (у виробництві цистерн частка поставок в РФ становила близько 80%). У 2013 р «Азовмаш» здобув два стабілізаційних кредиту по фінансуванню контрактів – від Альфа-Банку Україна і Ощадбанку Росії в розмірі $ 20 млн. За оцінками експертів, ці кошти спрямовувалися не в виробництво, а виводилися за кордон. Одним з варіантів вирішення проблеми з боргами розглядається зміна власників на користь банків.