Субота , 20.04.2024

Київські фахівці досліджують підземелля у центрі Тернополя (ФОТО)

Два підземних тунелі у Тернополі на вулиці Листопадовій уже виявили, однак пошукові роботи іще тривають.

Впродовж 27 та 28 лютого у Тернополі перебуває команда фахівців із Києва, які за допомогою надсучасного георадара Leica DS2000 швейцарської фірми “LeicaGeosystems” здійснюють обстеження центральної частини Тернополя.

“Пристрій введений у виробництво лише в середині лютого, – зауважує заступник міського голови Тернополя Леонід Бицюра.  Він — унікальний, адже не тільки  дозволяє  побачити і комунікації, і пустоти, а також дає можливість застосувати 3D-сканер, який може створити в електронному форматі 3D-проекцію будь-якої території, незалежно від того, чи це частина вулиці, приміщення або підземелля”.

Використання пристрою, констатує Леонід Олексійович, – черговий крок у дослідженні історії нашого місті та реалізації проекту “Підземний Тернопіль”

“Ми відібрали декілька локацій для того, аби, по-перше, випробувати потужності й можливості пристрою, а по-друге,  переконатись у наших гіпотезах щодо наявності підземель та підземних ходів у центральній частині міста, – зазначає Леонід Олексійович. – Це, передусім, прилегла до Катедри територія, а саме — підземна камера неподалік вул. Листопадаво, 2 та підземний прохід, який сполучає її і підвали Катедри.  Також це ділянка на Майдані Волі, де зараз стоїть пам’ятник Данилу Галицькому, а раніше стояв Леніну, а ще раніше — Пілсудському”.

Фахівці вже обстежили чимало об’єктів, зокрема, підземелля під  Архикатедральним собором Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці та під Тернопільським замком, дослідили Майдан Волі а також місця, де періодично спостерігаються просідання ґрунту.

Відвідали також фахівці і двір на вулиці Листопадовій, 3, за словами старожилів, поховані останки німецьких солдатів, які загинули у Тернополі під час Другої світової війни.

Фахівцями вже підтверджена наявність двох підземних тунелів на вул. Листопадова, повідомляють у прес-службі управління ЖКГ Тернопільської міської ради.