П’ятниця , 19.04.2024

Степан Барна: У питаннях екології важливо максимально відійти від формалізму і зосередитися на результаті

По-справжньому свідомі громадяни зможуть дбати про екологію ефективніше від будь-якого контролюючого органу.

Важливо, щоб в районах та громадах Тернопільської області була не тільки налагоджена взаємодія з Державною екологічною інспекцією, але і з’явилися відповідні спеціалісти на місцях. Про це зазначив Голова Тернопільської ОДА Степан Барна.

«Питань, пов’язаних з екологією є дуже багато. Зрозуміло, що фахівці Держекоінспекції фізично не в силі покрити усю територію області, тим більше що окремі питання потребують детального вивчення. Якщо вести мову про справжній захист екології, а відповідно і збереження здоров’я населення –  важливо максимально відійти від формалізму і зосередитися на результаті. На місцях ситуацію ніхто не знатиме краще, ніж місцеві жителі. І от з їх числа треба вибрати свідому, відповідальну особу, яка стане громадським інспектором з охорони довкілля. В громадах зараз з’являються хороші кошти – і вони б могли віднайти ресурс для такої важливої справи», – зауважує Голова ОДА.

Степан Барна доручив керівникам районних адміністрацій разом із Держекоінспекцією напрацювати спільний план дій, водночас залучивши до цього і об’єднані територіальні громади. При цьому він наголосив на крайній необхідності ліквідувати корупційні схеми у природоохоронних питаннях на Тернопільщині.

Він нагадав, що Кодексом України про адміністративні правопорушення визначено близько 60-ти статей, за якими наступає адміністративна відповідальність. «Але важливо, що захист природи та екологічна безпека не зводилися до формальних штрафів. Нам важливо на Тернопільщині виявити усі проблеми в цій галузі та знайти оптимальні шляхи їх ефективного вирішення», – підкреслив Степан Барна.