П’ятниця , 29.03.2024

У Тернополі на підприємствах шукають неоформлених працівників?

Вже тиждень у місті ширяться чутки, що нібито відбуваються перевірки підприємців на предмет офіційного працевлаштування працівників.

Розповідають, що працівники інспекції праці та органів місцевого самоврядування влаштовують позапланові перевірки на тернопільських підприємствах, під час яких, власне, можуть виявляти найбільше порушень.

Відтак, подейкують, що, аби не платити за неоформлених працівників колосальних штрафів, які з 1 січня цього року у зв’язку із підвищенням мінімальної зарплати значно зросли, підприємства чи невеликі фірми працюють за зачиненими дверима – і робота робиться, і чужий ніхто не зайде.

Так це чи інакше, наразі з’ясувати не вдалося, як і не з’ясували, скількох підприємців вже встигли оштрафувати з початку року, адже даної інформації Територіальна державна інспекція з питань праці у Тернопільській області поки що нам не надала. Відомо лише, що перевірки таки тривають як планові, так і позапланові.

Нагадаємо, з нового 2017 року за одного неоформленого працівника доведеться заплатити штраф у розмірі майже сто тисяч гривень. Після підняття мінімальної зарплати вдвічі штраф становить 96 тисяч гривень. Ще більше доведеться заплатити, а саме – 320 тисяч гривень, якщо не допустити відповідні служби до перевірки на підприємстві.

Крім того, з 1 січня 2017 року контроль за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення й накладання штрафів за порушення законодавства про працю покладено на органи місцевого самоврядування.

Джерело: “Галас”