П’ятниця , 29.03.2024

Андрій Кокотюха напише детектив про кримінальне місто Тернопіль

У рамках Літературної резиденції, що планується у нашому місті на травень цього року відомого письменника Андрія Кокотюху запросили створити серію книг про Тернопіль.

Андрій КОКОТЮХА

Андрій КОКОТЮХА

– Літературна резиденція – це дуже цікавий проект, на який ми запросили відомого письменника Андрія Кокотюху, – розповідає заступник міського голови Тернополя Леонід Бицюра. – Андрій погодився побути трохи в Тернополі й написати серію, але поки що не знаю, що це буде – чи детективи, чи романи, на тему Тернополя, що буде чудовою популяризацією для міста. Ми ще працюємо над тим, щоб зробити в місті Резиденцію сценаристів, але це питання складніше. Сценаристи працюють відразу з режисерами, операторами, практиками-продюсерами і сценарій в кінцевому вигляді має бути абсолютно придатний до екранізації. У нас у Тернопільській області досвіду щодо створення кіносценаріїв фактично немає. Тому наразі основне завдання – сформувати середовище кіносценаристів і дати можливість проявитися режисерам, операторам, акторам, продюсерам, сформувати матеріальну базу та базу локацій.

Крім того, за словами Леоніда Бицюри, вже готується розмальовка про легенди Тернополя, яка має вийти до першої загадки про заснування міста – до 15 квітня. Ціла група працює над тим, щоб віднайти легенди Тернополя і їх сформулювати, адже у місті надалі хочуть популяризувати цю тему, позаяк планують влаштовувати екскурсії підземеллями Тернополя.

– На день письменника ми також розпочали проект про створення казки про Тернопіль, до якого приєдналася вся Україна й тепер пише казку про Тернинку, – каже Леонід Олексійович. – У квітні цей проект уже завершиться, після чого казку видадуть у книжці. Наступний цікавий проект – комікси на тему УПА для наших східних братів. Цей проект уже триває два роки і вже фактично завершений. 14 квітня до дати останнього бою УПА на Тернопільщині маємо його презентувати. Це, власне, продукт створюється від Тернополя на Схід, бо, на жаль, на Сході живе дуже багато стереотипів і міфів про УПА. Ми хочемо показати, що уже в 1960 році не було жодних фашистів та нацистів, як там вважають.

Джерело: “Галас”