Субота , 20.04.2024

Юристи допомогли жительці Тернопільщини отримати пенсію у зв’язку з втратою годувальника

До Монастириського бюро правової допомоги звернулася гр. О., яка нещодавно досягла повноліття, проте вже кілька років проживала самостійно.

Галина ДЖУМАК

У 2012 році померла її мати, а про батька, починаючи з 1996 року, немає жодних відомостей. Клієнтка мала намір оформити пенсію у зв’язку з втратою годувальника, але для цього, як пояснив орган Пенсійного фонду України, згідно із законодавством, потрібно було клопотати про визнання її батька безвісно відсутнім.

У свідоцтві про народження клієнтки, відповідно до ч. 1 статті 135 Сімейного кодексу України, запис про її батька здійснений за вказівкою матері, тому що на момент народження О. її мама була розлученою. Оскільки заявниця не підпадала під категорію осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу згідно із ст. 14 Закону України “Про безоплатну правову допомогу”, керівник бюро Галина Джумак вирішила допомогти їй на основі послуг «про боно».

Річ у тому, що управління Пенсійного фонду України відмовилося нараховувати та сплачувати гр. О. пенсію через те, що вона, після отримання диплому бакалавра, не продовжила навчання у вищому навчальному закладі. Орган ПФ мотивував відмову тим, що дітям, які втратили годувальника, пенсія сплачується до закінчення ними навчальних закладів, але не довше, ніж до досягнення ними 23 років. Проте, важливим є те, що клієнтка має право отримувати пенсію до досягнення нею 23 років незалежно від того, навчається вона чи ні, оскільки немає ні батька, ні матері (зважаючи на п. 2. ч. 2 ст. 36 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»).

Тому, орган Пенсійного фонду, аби гр. О. могла отримувати пенсію, вимагав від неї доказів, що вона справді є сиротою. Для цього управління ПФ просило від клієнтки рішення суду про визнання її батька як годувальника безвісно відсутнім, з огляду на підпункт 5 п. 2.3 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України 25.11.2005  № 22-1.

Працівниця бюро вивчила справу детальніше та з’ясувала – батько О. записаний зі слів матері, що підтверджував витяг Державної реєстрації актів цивільного стану. Опісля Галина Джумак звернулася до керівника управління ПФ із проханням дослідити матеріали цієї справи та призначити пенсію невідкладно, оскільки є достатньо доказів про те, що клієнтка – дійсно сирота і що рішення суду про визнання її батька безвісно відсутнім у цьому разі не потрібно.

Як наслідок, Галина Джумак добилася від органу ПФ нарахування та призначення клієнтці пенсії.

Довідково:

Монастириське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: м. Монастириська, вул. Шевченка, 12 А. Тел.: (03555) 2-12-72.

За єдиним номером системи безоплатної правової допомоги в Україні 0 800 213 103 можна уточнити контакти центрів та бюро по всій території держави. А також дізнатися про те, які є види безоплатної правової допомоги, гарантованої державою, та як її можна отримати.

Джерело: ternopil.legalaid.gov.ua