П’ятниця , 29.03.2024

Слова і діла Степана Барни

Колеги з інформаційного агентства «Слово і діло» започаткували корисну справу – досліджують і оприлюднюють відомості про те, наскільки слова українських високопосадовців відповідають їх реальним  здобуткам, чи виконують чиновники обіцяне народу.

Саме з цього приводу потрапив у поле зору журналістів-дослідників і голова Тернопільської обласної державної адміністрації Степан Барна, про це повідомляє сайт ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ІНФОРМАЦІЙНЕ БЮРО.

Відтак, одноіменний сайт «Слово і діло» опублікував (разом з підтверджуючим відеозаписом) обіцянку Степана Барни від 16-го вересня 2015-го року, у якій керівник області заявив, що протягом 2015-го на Тернопільщині буде реконструйовано та встановлено  більше десяти очисних споруд.

Прискіпливо дослідивши процес і, спираючись на офіційні документи, столичні журналісти  з’ясували (і це – правда), що  у 2015-ому році в області було завершено реконструкцію чотирьох очисних споруд. І, ще раз нагадавши про обіцяну цифру «10», сайт «Слово і діло» зробив висновок – «не виконано»…

Нас теж зацікавила ця історія і, керуючись правилом: «з місцевої дзвіниці – видно краще»,  вирішили  провести власне розслідування. І воно показало, що, за усієї поваги до колег, їх  висновок – занадто категоричний. Бо, попри відмінність між «обіцяною» і «реальною» цифрами, треба бути і реалістично-об’єктивними. І зважити не те, що, по-перше – обіцянка не забута і робота виконується, і, по-друге – не 2015-им єдиним живемо. Заходи з облаштування очисних споруд входять до Програми охорони навколишнього природного середовища Тернопільської області, а виконання цієї  Програми розраховане до 2020-го року. Отже, що вже зроблено і продовжує реалізовуватись  зараз?

Добули таку інформацію: протягом 2015-2016 років на Тернопільщині збудовано і реконструйовано 11 комунальних об’єктів водовідведення та очистки вод загальною потужністю 2800 кубічних метрів на добу.

І за класифікацією результати виглядають таким чином. Збудовано: каналізаційні очисні споруди у Бережанах (вулиця Корольова), Збаражі, біологічні очисні споруди Микулинецької  фізіотерапевтичної лікарні та Новосілківського навчально-виховного комплексу.

Проведено реконструкцію: очисних споруд окремих вулиць  Хоросткова, Шумська, Лановець, Почаєва, Підгайців, каналізаційних насосних станцій у тих же Ланівцях і Чорткові. Кошти виділялись з державного і місцевих бюджетів.

А що стосується  нинішнього -2017-го – року, то продовжуються реконструкція та переобладнання системи каналізації селища Товсте Заліщицького району ( вартість – 8533,414 тис.грн) та каналізаційних очисних споруд  реабілітаційної лікарні у Більче-Золотому Борщівського району (вартість – 6450,933 тис.грн).

До цього процесу  долучаються і новостворені територіальні громади – ними подано 18 проектів, які стосуються очищення стічних вод  у 15-ти населених пунктах області. Які з цих проектів отримають державне фінансування – визначить конкурс, запроваджений облдержадміністрацією.

А ми і надалі стежитимемо і за проголошеними  словами, і за конкретними ділами…