Вівторок , 16.04.2024

За сприяння «МРІЇ» на Тернопільщині запрацював «Старий млин»

У Ценеві Козівського району розпочав роботу сільськогосподарський обслуговуючий кооператив «Старий млин».

млин ЦенівЙого урочисте відкриття та освячення відбулося 18 квітня. Кооператив уже об’єднав 180 жителів Ценева, бажають долучитися до нього і мешканці навколишніх сіл.

Загальний бюджет проекту перевищив 850 тис. грн. За ці кошти вдалося відновити приміщення, яке не працювало більше 10 років, та придбати обладнання для переробки зернових на борошно і крупи.

Зокрема, купили: млин, екструдер, крупорушку, олійницю, сепаратор і зерновий гранулятор. Працюють у «Старому млині» два мельники й бухгалтер.

Як розповів голова кооперативу Василь Михайлишин, «Старий млин» створили в рамках Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», який надає 80% від потрібної для створення кооперативу суми. Інших 20% повинна зібрати громада, при цьому половину коштів вона має надати самостійно, іншу половину можуть проспонсорувати благодійники, влада. Так, відповідно до Проекту ЄС/ПРООН, на розвиток сільськогосподарського об’єднання виділили 677 тис. грн. «Ще 145 тис. грн. громаді вдалося зібрати з допомогою благодійників, в основному це Агрохолдинг «МРІЯ», також інші фермери району долучилися до співфінансування. Ще 30 тис. грн. нам виділили місцева та районна влада», – констатував Василь Михайлишин.

 

 

Компанія «МРІЯ» підтримує розвиток кооперативного руху на територіях своєї присутності уже третій рік поспіль. «На фінансування «Старого млина» виділили 120 тис. грн. Члени кооперативу планують взяти участь у другій фазі Проекту ЄС/ПРООН, щоб встановити сонячні батареї, на це ми також плануємо виділити близько 60 тис. грн., – підкреслив директор Благодійного фонду «Агрохолдингу «МРІЯ» Василь Мартюк. – Загалом Компанія підтримала створення вже 10 кооперативів, членами яких стали наші пайовики. Загальна кількість їх близько 1000 осіб».

Як уже зазначалося, члени кооперативу планують брати участь в другій фазі проекту ЄС/ПРООН, яка передбачає залучення 10 тис. дол. За ці кошти хочуть придбати сонячні панелі. Їх встановлення дозволить зменшити витрати електроенергії. За словами координатора обласного ресурсного центру громад Ігоря Стефаніва, «Старий млин» – поки що єдиний кооператив, який реалізував лише одну фазу Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», а їх в рамках цього Проекту діє уже 6.

 

 

«Більшість кооперативів уже реалізували дві фази, а один, у Бережанському р-ні, завершує третю, і в результаті отримає від нас понад мільйон гривень допомоги для розвитку кооперації, – наголосив Ігор Стефанів. – В цілому, кожне село по-своєму йде до успіху. Ценів реалізовував Проект тривалий час, але тут закуповували доволі складне обладнання, потрібно було підключитися до електромережі, завершити підготовчі роботи. Однак, напевне, найбільше членів кооперативу саме в Ценеві. Ми починали з 60 чоловік, а зараз їх вже 180. Є ще бажаючі вступити до об’єднання, це свідчить про те, що громада вибрала дійсно потрібну селу справу, а послуги, які надаватимуться – корисні і необхідні для кожного селянського господарства».

За словами директора департаменту агропромислового розвитку Тернопільської облдержадміністрації Віталія Луя, в області створено більше 50 кооперативів. Найпопулярнішою діяльністю для них є вирощування фруктів, ягідництво, молочарство, переробка зернових.

«Багато кооперативів створюються за ініціативи ПРООН, районних адміністрацій, багато створюються за підтримки «МРІЯ Агрохолдинг» та інших холдингів. Але кооперативи – це не ПРОООН-івські, обласні чи районні – це об’єднання громадян. Ми їх підтримуємо тому, що це дає хороший старт для продовження розвитку бізнесу, уже безпосередньо, на селі», – наголосив Віталій Луй.