Вівторок , 16.04.2024

Знаний в Україні політик закликав тернополян оголосити протести злочинним тарифам

25 квітня у Тернополі на запрошення обласної організації партії “Батьківщина” побував знаний в Україні політик, тричі народний депутат та Міністр ЖКГ в другому Уряді Ю.В. Тимошенко Олексій Кучеренко.

У рамках візиту він провів відкриту зустріч з тернополянами, на якій обговорили тарифну політику. Крім того, Олексій Кучеренко, як експерт у сфері ЖКГ, поділився досвідом та реаліями в сфері житлово-комунального господарства та дав фахові відповіді на запитання присутніх.

За словами Олексія Кучеренка, у рамках візиту він зустрівся з представниками облдержадміністрації та міської ради, щоб з’ясувати, яка ситуація з тарифами та енергоефективністю на Тернопільщині, а також поспілкувався з керівниками ОСББ та з простими власниками житла для того, щоб узгодити спільні позиції.

– Я – голова спілки «Власників житла» і, гадаю, що нині саме житловий фонд має стати головним об’єктом реформування. У цій сфері накопичилася величезна кількість, як технічних, так організаційних, фінансових і ментальних проблем, – каже Олексій Кучеренко. – Величезна помилка сьогодні в тому, що проблеми модернізації житлового фонду, проблеми капітальних ремонтів, енергозбереження намагаються перекинути на плечі людей. Це категорично неправильно. Щоб вирішити всі ці проблеми мала би бути державна програма модернізації житлового фонду, яка би передбачала дуже суттєвий фінансовий та організаційний ресурс і підтримку як з боку держави, так з боку муніципалітету.

Як зауважує Олексій Кучеренко, перекласти проблему капітальних ремонтів та їх фондів на плечі громадян неможливо, особливо враховуючи те, що сьогодні величезна кількість громадян вимушена йти на субсидії. У Тернополі, за його словами, на превеликий жаль, взагалі ситуація не дуже добра, бо область займає одне з останніх місць по рівню доходів. Тобто тепер державна програма модернізації житлового фонду має бути одним із ключових моментів.

– Друга величезна проблема – стан теплокомуненерго на місцях, а він дуже незадовільний по всій Україні. На Тернопільщині вже є свої дуже небезпечні тенденції перш за все пов’язані з тим, що відбувся несанкціонований перехід значної частини населення на індивідуальне опалення. Гадаю, що це така самодіяльність, яка була на межі або поза межею закону. У теперішніх реаліях ситуація, коли півбудинка на централізованому опаленні, а півбудинка на індивідуальному, – ненормальна. Тому й виходить, що теплокомуненерго «застрягло» в боргах перед НАК «Нафтогаз», а люди – перед теплокомуненерго. Уже би час визначатися: або «добивати» ці теплокомуненерго, або навпаки модернізувати і робити сучасну систему, яка би надавала якісні послуги, – зауважує Олексій Кучеренко.

Крім того, він наголошує, що громадянам вкрай необхідно виробити систему суспільного тиску на владу та на монополії для того, щоб влада, яка сьогодні обслуговує ті монополії, розуміла, що споживач також є суб’єктом цієї гри.

– Дуже приємно, що нещодавно нам вдалося відбити абонплату за газ і це перша, але реальна перемога, – каже Олексій Кучеренко. – Тому наразі нагальні два пріоритети – створення у кожному місті асоціації споживачів житлово-комунальних послуг та вироблення принципу, коли монополії на кшталт водоканалу, теплокомуненерго, мають пояснювати людям, як встановлюються тарифи, куди йдуть їхні гроші, як виконується інвестиційна програма, чому низька якість, чому немає лічильників тощо. Бо саме так має працювати система. Те, що маємо наразі, як на мене, – взагалі виклик, бо теперішня влада разом з урядом – це банда, яка прикриваючись реформами та демократичними цінностями, скоює злочини, бо окрадає свій народ.

Наталка НОВАК