Четвер , 28.03.2024

Програма «Доступні ліки» повинна максимально торкнутися жителів сіл – Степан Барна

У програмі «Доступні ліки» повинна бути задіяна максимально можлива кількість аптек Тернопільської області.

Це потрібно для того, щоб якомога більше жителів сільської місцевості з серцево-судинною патологією, бронхіальною астмою та цукровим діабетом ІІ типу змогли отримати компенсацію за медикаменти.

На цьому наголосив під час наради голова Тернопільської облдержадміністрації Степан Барна.

«Ми поставили собі за мету провести максимально широку інформаційну кампанію, щоб люди знали про можливості, якими Уряд дає можливість скористатися. Вектор державної політики зараз спрямований на додатковий соціальний захист українців, в тому числі і в сфері охорони здоров’я. Програма «Доступні ліки» – один із таких інструментів. Задача для області забезпечити максимально ефективне та якісне її втілення. Тому наразі ми працюємо як з населенням, проводячи інформаційну роботу, так і з медиками, фармацевтами та представниками органів місцевого самоврядування щодо реалізації програми», – зазначив Степан Барна.

За його словами, на сьогодні до програми вже приєдналися 149 аптек області, цю кількість планується збільшити до 250-ти.

«У кожному районі також функціонують центри медико-санітарної допомоги, які є розпорядниками коштів. Від обласної адміністрації ми підготували всі необхідні документи і за підсумками сесії Тернопільської обласної ради, фінансування в рамках програми «Доступні ліки» розподілене між районами. Тепер на місцях потрібно провести сесії районних рад і засідання бюджетних комісій, щоб згідно із програмою відшкодувати кошти аптекам. Районні адміністрації зі свого боку повинні забезпечити належну організацію цього процесу», – додав Степан Барна.

Водночас голова Тернопільської ОДА має намір особисто здійснювати регулярні рейди по аптеках. Зокрема, перебуваючи з робочою поїздкою у Чортківському районі, очільник області особисто проінспектував, як там працює дана програма. Як з’ясувалося, у районі участь у ній беруть 7 аптек із 24-ох зареєстрованих.

На реалізацію «Доступних ліків» район отримав більше мільйона гривень. Там програма почала діяти з 10 квітня і за цей період уже виписано 1.233 рецепти, з яких отоварено 451 рецепт на загальну суму більше 15 тис. грн.

«Скористатися програмою «Доступні ліки» в Чорткові можна без будь-яких труднощів, адже фармацевти обізнані та поінформовані, – зазначив Степан Барна. – Наразі основне завдання, яке ще потрібно виконати, – щоб аптеки, які мають філії у селах, приєдналися до реалізації цієї програми. «Доступні ліки» повинні максимально торкнутися жителів сіл».

Нагадаємо, з усіх питань, що стосуються програми «Доступні ліки» можна звертатися на урядову гарячу лінію 15-45 або ж на гарячу лінію Управління охорони здоров’я Тернопільської ОДА за номером телефону – (0352) 52-10-71.
Перелік ліків, які надаватимуться пацієнтам безкоштовно (або з компенсацією) за програмою «Доступні ліки»: http://www.moz.gov.ua/ua/portal/pre_20170404_b.html