П’ятниця , 29.03.2024

У парках тернополян атакують жахливі істоти

Понад 30 укусів кліщів з кінця лютого зареєстрували на Тернопільщині. У шести випадках медики виявили симптоми хвороби Лайма. І це лише початок, кажуть в санепідемстанції.

Період з весни до пізньої осені недаремно називають “сезоном кліщів”. Саме в цю пору люди масово відпочивають на природі. Влаштовують пікніки, працюють на землі, багато гуляють в парку, збирають гриби та ягоди в лісі. Там їх підстерігають паразити, пише “20 хвилин”.

Нечувану активність кліщів з настанням тепла помітив тернополянин Володимир Кріль 2 квітня.

– Раніше кліщі мене ніколи не кусали, тому я думав, що це все видумки, – На вихідних вибрались родиною на велопрогулянку. Поки доїхав до Дальнього пляжу, на мені сиділо з десяток кліщів. Їх було чітко видно на моїй білій кофті. Я був здивований, як вони змогли застрибнути на мене, поки я їхав на велосипеді. На щастя, вкусити мене вони не встигли, але на природу тепер ходитиму тільки у відповідному одязі.

Кліщі люблять зачаїтися на гілках кущів і дерев, у високій траві. Вони вловлюють коливання повітря і терпляче підстерігають свою «жертву». Тільки трапляється нагода, атакують. Спершу паразити чіпляються лапками до одягу людини. Потім заповзають на тіло, шукають місце, де добре пульсує кров і тоді кусають. На поверхні шкіри видно лише тулуб комахи.

За рік – більше тисячі укусів

Перший укус кліща цього року був в кінці лютого. Станом на кінець березня у області вже зареєстрували понад 30 укусів.

– Як показує досвід, пік укусів припадає на квітень-травень, – каже завідувач  відділу епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних захворювань Марія Павельєва. –  Тоді ми реєструємо і по 100 укусів на тиждень! Зокрема, рекордна кількість укусів була у 2015 році – 1313 випадків.

Утім, наведена цифра – далеко не повна. Адже більшість людей не звертаються до медиків, а витягують паразита самотужки.

Укус кліща – неболючий

У слині кліща є знеболюючі ферменти. Зазвичай люди помічають паразитів, коли ті нап’ються крові. Тоді вони стають трохи більші, ніж сірникова головка, інколи – розміром із горошину. Жінок ці комахи часто кусають у груди чи живіт, чоловіків – у пахову ділянку і на ноги, дітей – в район голови.

Не бажано витягувати кліща самотужки, адже частина тільця поразита може залишитись у шкірі, і тоді почнеться загноєння. Краще звернутися за допомогою до до травмпункту.

Після того, як лікар витягне паразита і продезинфікує ділянку укусу, слід обов’язково звернутися до інфекціоніста. А через три тижні – здати кров на аналіз, щоб визначити, чи кліщ є переносником хвороби Лайма і кліщового енцефаліту.

Як вберегтися у «сезон кліщів» від паразитів:

  • Перед походом у ліс надійно захищайте руки і ноги.
  • Одягайте закрите взуття, світлий одяг на довгий рукав. На ньому добре помітні кліщі.
  • Особливо обстежуйте вдома голову, шию, живіт, ділянки під пахвами й молочними залозами, де тонка і ніжна шкіра.
  • Обирайте для відпочинку добре освітлені сонцем місця, подалі від густої трави, кущів і дерев. Тримайтеся середини стежки.
  • Повернувшись додому, ретельно огляньте і декілька разів струсіть верхній одяг і покривало, на якому сиділи.
  • Огляньте шерсть домашніх тварин і квіти, які нарвали. Обов’язково перевірте, чи немає кліщів на відкритих ділянках шкіри.
  •  Намагайтеся менше контактувати з безпритульними тваринами. Вони можуть переносити хворобу Лайма.