Четвер , 28.03.2024

Як хотіли розколоти тернопільську “Свободу” зсередини?

24 квітня активісти «Свободи» не пустили у міську раду Ігоря Турського Івана Сороколіта та Романа Навроцького. Цих нещодавно виключених зі «Свободи» міських депутатів активісти називають зрадниками і вимагають від них скласти мандат.

Справа дійшла навіть до сутичок під будівлею міської ради, в яких взяли участь депутати з фракції «Самопоміч» та «БПП».

Виникає закономірне питання: чому такий дрібний внутрішньопартійний конфлікт викликав такий резонанс? А відповідь дуже проста: конфлікт не рядовий. І ВО «Свобода» із запізненням але вигнала з партії не лише зрадників, а «засланих козачків», які мали завдання розколоти «Свободу», мінімізувати її вплив на українську політику.

Перед виборами 2010 року у тернопільській «Свободі» об’єдналися три молодих та амбітних політики, які почали робити просто феноменальну політичну кар’єру у націоналістичній партії.

На відміну від партійців, які піднімали партію ще з 1989 року (тоді «Свобода» називалася СНПУ), Сороколіт, Навроцький та Турський відразу потрапили у прохідний список ВО «Свобода» на виборах до міської ради Тернополя. Вже після виборів Ігор Турський отримав посаду секретаря міської ради , Роман Навроцький очолив міську організацію «Свободи», а Іван Сороколіт – став директором комунального підприємства «Інтеравіа».

Під час своєї першої каденції у міській раді, коли ВО «Свобода» отримала владу у Тернополі та області, а в обласному центрі новий мер Сергій Надал зробив величезні позитивні зміни, «трійка» робила вигляд, що працює в єдиній команді і відстоює свободівські цінності. Так тривало до місцевих виборів 2015 року.

Тоді у рядах ВО «Свобода» виникли перші серйозні підозри, що у їх рядах діють «заслані козачки». Це випливало з того, що по міських виборчих округах Турського, Сороколіта та Навроцького партія «Самопоміч» взагалі не висунула кандидатів, а «Блок Петра Порошенка» висунув непрохідних кандидатів. Дану інформацію можна побачити тут  Тому вони перемогли в своїх округах взагалі без боротьби, хоча всю їхню виборчу кампанію фінансувала Свобода.

І вже у роботі діючої каденції міської ради Тернополя проявилася справжня суть Турського, Сороколіта та Навроцького. Вони починають відкрито апелювати меру-свободівцю Сергію Надалу, взагалі забувають про термін партійна дисципліна. Але найголовніше, вони починають «колоти» тернопільську «Свободу», створюючи навколо себе новий центр впливу, заманюючи у свою групу молодих «свободівців». Одним позичали гроші, інших брали на роботу у свої підприємства.

Відразу виникає питання – на кого працює вище згадана “трійка”?..

Після Революції Гідності ВО «Свобода» вже з 2014 року перейшла у опозицію до нового Президента. Така партія була не потрібна владі. І була дана команда за будь-яку ціну розколоти ВО «Свободу».

Одну з вирішальних ролей у цьому сценарію мали відіграти тернопільські депутати Турський, Сороколіт та Навроцький.

2015 рік: Перша спроба розколу «Свободи»

З перших засідань міської ради Тернополя, обрані за списком «Свободи» і за гроші «Свободи» Ігор Турський, Роман Навроцький та Іван Сороколіт намагаються створити «антисвободівську» більшість у міській раді за сценарієм із «білого дому», щоб завадити реалізації програми міського голови Тернополя Сергія Надала, яка базувала на програмі ВО «Свобода».

Така позиція була цілком зрозумілою. Рейтинг ВО «Свобода» у Тернополі залежав від особистого великого рейтингу Сергія Надала. Тобто вони намагалися «вбити двох зайців»: зменшити рейтинг «Свободи», зменшивши рейтинг Сергія Надала.

Ці плани «трійки» зруйнувала принципова позиція міського голови Сергія Надала та візиту  у грудні 2015 року у Тернопіль вищого керівництва ВО «Свободи» на чолі з Олегом Тягнибоком. Тоді «трійці» вперше пригрозили виключенням з партії.

2016 рік: Друга спроба розколу «Свободи»

У 2016 році, будучи діючим членом ВО «Свободи», Іван Сороколіт подає свої документи на вступ до тернопільської обласної організації партії«Хвиля». Його нова «посада» навіть з’являлася в офіційних документах «Хвилі». Але цього Сороколіту виявилось замало. 24 квітня під час штурму міської ради він вже у фірмовому одязі Автомайдану.

2017 рік: Третя спроба розколу «Свободи»

Вже цього року Турський, Навроцький та Сороколіт продовжили показово порушувати партійну субординацію та голосувати проти рішень, які шли у відповідності до програми розвитку Тернополя та партійної програми ВО «Свобода». «Трійка» почала координувати свої дії з фракціями «Самопоміч» та «БПП», фактично ставши членами «антисвободівської» опозиції у міській раді.

Прорахувавши відповідну реакцію керівництва ВО «Свободи», Турський, Сороколіт та Навроцький вирішили піти ва-банк. Тобто піти зі скандалом, максимально дискредитувавши «Свободу». Вони публічно відмовилися складати депутатський мандат після виключення з партії (хоча перед виборами взяли на себе письмове зобов’язання скласти депутатський мандат у разі виходу або виключення з партії). Більше того, спрогнозувавши реакцію рядових активістів «Свободи», які не сприймають зрадників, вони спровокували сутички біля міської ради.

Чи виконали свою місії «заслані козачки» «Свободи»?

«Трійці» вдалося заблокувати роботу міської ради, поліція відкрила декілька кримінальних справ проти «свободівців», центральні канали показали нехарактерну для Тернополя картинку сутичок та бійок. Однак, швидше за все, місія «засланих козачків» провалилася. Адже тернопільська «Свобода» залишилися монолітним організмом. Керівництво ВО «Свободи» з величезним запізненням, але виключила «засланих козачків» з партії. Це може стати початком справжнього очищення «Свободи» у всіх областях України, де, відверто кажучи, є ще багато «турських», «навроцьких» та «сороколітів».

У 2014 році, після того, як нова влада «злила» на парламентських виборах ВО «Свобода», Олег Тягнибок заявив: «Ми вийдемо з цієї боротьби сильнішими». Зараз настав час реалізовувати нове гасло: «Ми вийдемо з цієї боротьби чистішими».

Джерело: ternopil.te.ua