П’ятниця , 29.03.2024

Житель Тернопільщини перший в Україні скористався онлайн-послугою введення в експлуатацію будинка

Володимир Романенко, житель села Великі Гаї (Великогаївська об’єднана територіальна громада) Тернопільського району, перший і єдиний в Україні, хто скористався електронною послугою у ДАБІ, що дозволяє як почати, так і завершити будівництво онлайн.

Свій житловий будинок у Великих Гаях він оформив через інтернет без жодного відвідування органів державно-архітектурної інспекції. А прогресивність власника будинку відмітив навіть Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, який відзначив, що вже за два роки не менше половини об’єктів будівництва у країні впроваджуватимуться в експлуатацію онлайн, йдеться у сюжеті «ТТБ».

За словами Володимира Романенка, в електронну систему на сайті Держархбудінспекції він вносив дані з технічного паспорта, тому додаткових труднощів у нього не виникало. Проте, єдине, що відрізняє електронну послугу від паперової – наявність електронного підпису, який, як наголошує Володимир, нескладно отримати у фіскальній службі чи банківській установі, яка вас обслуговує. При цьому процедура отримання підпису, як і подача декларації на сайті ДАБІ, абсолютно безкоштовна.

Водночас, як зауважив голова Тернопільської ОДА Степан Барна, електронне управління є ключем до реформ у державі. Адже покликане забезпечити нову ефективність і прозорість роботи органів влади, а також нову якість обслуговування жителів області та бізнесу.

«Раніше, щоб подати декларацію про початок виконання підготовчих чи будівельних робіт на реєстрацію, слід було звертатися в центри надання адміністративних послуг, долати значні відстані або стояти в чергах. Тепер же завдяки системі електронного управління людина зможе, не виходячи з дому, заповнити декларацію про початок виконання будівельних робіт, яка автоматично буде направлятися до відповідного територіального органу Держархбудінспекції. При цьому весь шлях проходження документу можна відстежувати онлайн. Це в рази прискорить процес оформлення дозвільної документації, ліквідує черги в ЦНАПах та суттєво знизить корупційні ризики», –  підкреслив Степан Барна.