П’ятниця , 29.03.2024

Мати тернопільського призовника переконана, що синові “допомогли” вистрибнути з п’ятого поверху

Резонансу набуває справа призовника, який випав із вікна Тернопільського міського військомату.

Мати переконана синові «допомогли» вистрибнути. Аби розібратися у ситуації та проконтролювати слідство, представники громадськості міста зібрала круглий стіл.

Мати призовника, Ярослава Федун, розповідає: 5 травня до збірного пункту сина забрали без повістки. Додому на вихідні не пускали, навіть коли вона зверталася до комісаріату.

Мати хлопця запевняє, що її син є психічно здоровою і адекватною людиною. Отож, на самогубство не здатний. У тому, що сталося, звинувачує працівників військомату. Більше того, жінка переконана, над сином знущалися. А коли йому стало погано, працівники військомату не викликали швидку допомогу.

Пані Ярослава розповідає: вона чула як син прибирав, і до нього підійшов солдат, який почав вимагати віддати телефон. Потім зв’язок перервався. Про те, що було далі жінку вже повідомили лікарі швидкої, які зазначили: Михайло перебуває в реанімації обласної лікарні у важкому стані.

Наразі справа Михайла знаходиться у військовій прокуратурі. Правоохоронці розглядають кілька версій події, яка відбулася.

Початкова була така, що, призовник, намагаючись втекти з військкомату, випав з вікна 5-го поверху. Нині ж справа набирає інших обертів.

Слідчі розглядають версію про доведення до самогубства, зазначив начальник відділу зв’язків з громадськістю ГУ НП в області Сергій Крета.

Правозахисник Ольга Мозаєва каже: для початку варто з’ясувати причини неправомірного утримання призовників 9 діб на території військомату. Це можна зробити згідно рішення суду.

У порядку щодо проходження строкової служби, у статті 98 написано: у збірному пункті призовник може знаходитися 2 – 3 доби. Не зазначено у положені й те, що призовники повинні мати підйом о третій годині ночі. Згідно уставу підйом о 6 ранку.

Зараз 24 -річний Михайло Федун перебуває у лікарні. Правоохоронці допитують свідків. Відомо, що призовників, які були разом із Михайлом у збірному пункті вже відправили на службу в Миколаїв.

Джерело: Місто