П’ятниця , 29.03.2024

Одним з найкращих аніматорів в історії студії «Дісней» був емігрант із Підгаєць

Друзі, чи знали ви, що одним з найкращих аніматорів в історії студії «Дісней» був українцем? Саме він, Володимир Титла, створив персонажів гномів у «Білосніжці», Страмболі у «Піноккіо», слоненятка Дамбо, корову Клорабель у мультфільмі «Міккі Маус».

Володимир Титла народився 25 жовтня 1904 року у Нью-Йорку в родині українських емігрантів. Свого часу вони емігрували з села Підгайці Тернопільської області. Але і в США сім’ї було непереливки. Батько працював на виробництві бочок для риб, грошей було небагато.

Юнак з дитинства навчився втікати від суворої реальності завдяки фантазії та вмінню малювати. Коли Володимиру було 9 років, тітка взяла його на екскурсію, де вперше він побачив анімацію. Ця подія вплинула на усе життя хлопця.

Спершу хлопець пішов вчитися до Нью-Йоркської школи промислового дизайну, але вже у 16 років отримав роботу і кинув навчання. Він створював титри для студії «Парамаунт», а пізніше почав малювати героїв для мультфільмів «Байки Езопа».

Тоді ще Титла не знав, що анімація стане пристрастю усього його життя. Друга робота чоловіка теж була на студії «Джон Терріс». Батькам потрібна була його грошова допомога, тож Володимир викладався на усі сто і швидко завоював великий авторитет.

Гарний заробіток дозволив Володимиру довчитися – він поїхав набиратися нових знань у Париж. Він вдосконалював свої навички, брав уроки найвидатніших ілюстраторів. Навіть устиг побувати на Батьківщині батьків – на Тернопільщині. Там він полюбив українську пісню, завжди слухав її у вільних час. Врешті Володимир повернувся у Америку, аби далі продовжувати свій творчий шлях.

Повернувшись, Титла влаштувався на студію «Терітюнс» – третьосортну, що випускала не вельми якісні мультфільми. Йому не подобалося там працювати, але часи були складні. Та згодом Володимир все ж ризикнув і відправився у Голівуд, аби познайомитись із Уолтом Діснеєм. Був 1934 рік. Його талант одразу помітили і Титла став частиною головної команди, яка робила перші повнометражні мультфільми.

Через 4 роки Володимир Титла взяв шлюб з моделлю, що позувала для аніматорів, на ім’я Адріен ле Клерк. Незабаром у них з’явився син, якого назвали Петро, саме його реакції та емоції аніматор зобразив в образі слоненятка Дамбо.

Але у 1943 році Володимир Титла полишив студію Діснея. Тоді працівники зібралися на страйк через скорочення, до яких вдався Уолт через економічну кризу. Звільнився Титла за власним бажанням, але шкодував про це рішення до кінця життя.

Тоді ж родина переїхала у Коннектикут на власну ферму. Коріння давало про себе знати – ще одним хоббі великого аніматора було просте порання у землі.

Поряд з цим, Володимир продовжував працювати аніматором і створив ще кілька відомих персонажів, наприклад, маленького привида Каспера.
Помер Володимир Титла 29 грудня 1968 року у штаті Коннектикут.

Друзі! Багато талановитих українців своїм прикладом вчать нас – потрібно йти до мети, продовжувати вчитися та ніколи не опускати руки. Тоді можна стати кращим з кращих у своїй справі.

Автор Олег Вишняков