П’ятниця , 19.04.2024

Убивці тернопільського таксиста отримали довічне ув’язнення

Нещодавно суд виголосив вирок убивцям 28-річного тернопільського таксиста Володимира Ляпандри — за жорстокий злочин вони відбуватимуть довічне ув’язнення.

Володимир з дружиною та синочком. Ще всі разом…

Трагедія сталася рік тому, 10 травня, на межі Тернопільської та Хмельницької областей. Після тривалих пошуків автомобіль таксиста знайшли у лісосмузі за Шумськом, а його тіло — за 500 метрів на полі на території сусідньої області. Власне, тому вбивство розслідували хмельницькі правоохоронці, а розглядав справу Шепетівський міськрайонний суд, який і призначив найвищу міру покарання для нелюдів.

Тернополянин Володимир Ляпандра працював водієм у протитуберкульозному диспансері, у вільний від роботи час підробляв таксистом. За словами його знайомих таксистів, того фатального вечора він підібрав з автовокзалу двох пасажирів, схожих на циган, один із яких був напідпитку, а інший — дуже п’яний. Близько десятої вечора Володимир зателефонував рідним, повідомив, що їде у напрямку Шумська, а вже о 23-ій годині на дзвінок відповів незнайомець і сказав, що Володимир на АЗС заправляє бензином авто. Це й викликало підозру в рідних, адже легківка їздила на газі. Коли батько вчергове зателефонував до сина, телефон уже був вимкнений. Ніби передчуваючи біду, рідні відразу ж звернулися до поліції і почали пошуки чоловіка.

Тієї ночі на ноги були підняті усі райвідділи поліції за даним маршрутом, правоохоронці прочісували територію поблизу Шумська. Рідні до останнього сподівалися, що знайдуть Володимира живим, та  близько обіду 11 травня знайшли його автомобіль і бездиханне тіло. У таксиста були зв’язані шнурівками руки, на тілі — багато колотих ран, по-звірячому перерізане горло…  Спільними зусиллями вже наступного дня вдалося затримати одного з підозрюваних у вбивстві — раніше судимого 30-річного мешканця Тернопільської області. У нього вилучили речові докази — обручку, мобільний телефон, документи та гроші, що зникли з автомобіля Володимира Ляпандри. Згодом було затримано другого вбивцю — мешканця Рівненщини.

Правоохоронці з Хмельниччини довели у суді провину двох підозрюваних у жорстокому вбивстві, розбої та викраденні автомобіля. Як стало відомо у ході слідства, вони домовились вчинити напад на таксиста, аби заволодіти його майном. Дорогою пасажири попросили Володимира зупинити автомобіль у полі та, погрожуючи ножем, відібрали у нього цінні речі, а потім… вбили його. Тіло викинули у полі, а самі поїхали на викраденій автівці з місця злочину.

Вбивці тернопільського таксиста неодноразово судимі за грабежі та розбої, тому суд врахував це як обтяжуючу обставину при винесенні вироку за вбивство. За рішенням суду, у них також мають конфіскувати майно задля погашення моральної та матеріальної компенсації потерпілій стороні.

…Вбивці спокутуватимуть важкий злочин за ґратами, однак рідним загиблого, зокрема, дружині та 5-річному синочкові, від того не легше — біль за люблячим і турботливим чоловіком та батьком досі не вщухає…

Джерело: НОВА Тернопільська газета