П’ятниця , 29.03.2024

Умови виходу на пенсію залежатимуть від розміру страхового стажу

Розмір пенсій визначатиметься у відповідності до суми сплачених внесків до Пенсійного фонду, кошти якого належать виключно учасникам пенсійної програми.

Про це та про інші параметри пенсійної реформи розповів Міністр соціальної політики Андрій Рева в ефірі телеканалу «Еспресо».

«Ті, хто працюють і сплачують внески до Пенсійного фонду протягом 35 років, і ті, хто сплачують внески 15 років, є учасниками пенсійної програми, – але між цими людьми є різниця, яку потрібно передбачити в умовах пенсійного забезпечення», – заявив Міністр.

Він пояснив, що за розрахунками Пенсійного фонду українські пенсіонери отримують пенсію, в середньому, протягом 18 років. Тому однаковий час виходу на пенсію, без урахування тривалості страхового стажу, призводить до того, що за рахунок людей, які все життя працювали та сплачували внески, фінансується збільшення розміру пенсійного забезпечення тих, хто на такі пенсії не заробив.

«Якщо ми говоримо про справедливість у пенсійному забезпеченні, то повинні бути і різні умови виходу на пенсію людей, які різну кількість років брали участь у пенсійній програмі. Це не є підвищенням пенсійного віку, адже в такому випадку пенсійний вік підвищувався би для усіх. Тому ті, хто мають повний страховий стаж і виконали умови пенсійної програми, – виходять у 60 років, а ті, хто мають 15 років стажу і мінімізували свої витрати, – вийдуть у 65 років. Цим ми встановлюємо принцип, за якого вік виходу на пенсію залежить від вибору кожного», – пояснив Андрій Рева.

 

One comment

  1. До 2050 року дефіцит накопичень світових пенсійних фондів досягне $ 427,8 трильйона через їх низьку прибутковість і збільшення тривалості життя. Це сума в п’ять разів більше поточного світового ВВП. Дані представлені в доповіді Всесвітнього економічного форуму (ВЕФ).