П’ятниця , 29.03.2024

У Тернополі екс-директор комунального підприємства попався на зловживанні із “гуглівською” рекламою

Звільненого з посади директора комунального підприємства “Тернопіль Інтеравіа” Івана Сороколіта підозрюють у фінансових зловживаннях. Наразі мова йде про веб-ресурс підприємства webcam.te.ua.

Комунальним підприємством «Тернопіль Інтеравіа» було створено сайт webcam.te.ua, на який підключено усі комунальні камери відеоспостереження, які можна вільно переглядати та замовляти відео з архіву.

Це чітко прописано у розділі webcam.te.ua/posluhy. Цей інтернет-ресурс був розроблений за кошти міського бюджету Тернополя. Тому всі прибутки від його діяльності також мали йти у міський бюджет.

Однак колишній директор реалізував цікаву схему з метою привласнення грошей, які заробляв цей ресурс.

Так, домен webcam.te.ua зареєстрований безпосередньо на фізичну особу Івана Сороколіта і не належить КП «Тернопіль Інтеравіа». Тобто назва створеного за кошти громади Тернополя інтернет-ресурс була “позичена” у громали. Але це лише початок.

Сороколіт за допомогою технічних засобів підключив на сторінки сайту webcam.te.ua сервіс контекстної реклами від Google (реклама, яка надає кошти за кожний її свідомий чи несвідомий перегляд (клік)). Кошти з цієї реклами не потрапляли на рахунки комунального підприємства, а зараховувалися безпосередньо директору на приватну картку.

Ймовірна щомісячна сума від рекламних надходжень від сервісу контекстної реклами Google для сайту webcam.te.ua може складати не менше 3000 грн. Непоганий додаток до зарплати директора?..

Так Стаття 364 Кримінального кодексу України «Зловживання владою або службовим становищем» передбачає:

Зловживання владою або службовим становищем, тобто умисне, з корисливих мотивів чи в інших особистих інтересах або в інтересах третіх осіб, використання службовою особою влади чи службового становища всупереч інтересам служби …. карається виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Як вже повідомлялося, на днях з посади директора комунального підприємства міської ради Тернополя «Тернопіль Інтеравіа» звільнено депутата та бізнесмена Івана Сороколіта. Основні причини: підозра корупційних дій, використання службової посади для самозбагачення та систематичні прогули, пише ternopillive.com.ua