Четвер , 28.03.2024

Сергію Надалу вдалося навести порядок у міській раді Тернополя

Нарешті без жодних пригод і сутичок відбулася сесія Тернопільської міської ради. Міському голові Сергію Надалу вдалося навести порядок серед депутатів і міська рада почала нормально працювати. Які ж «підводні і наземні течії» текли цього тижня під будівлю міської ради?

Вичерпаний внутрішньопартійний конфлікт у ВО «Свободі»

26 червня з годинним запізненням депутати все ж змогли зібратися та почати засідання. Очевидно більшість депутатів не сподівалися, що сесія може відбутися вчасно й без сутичок. Зрештою, у залі зареєструвалось 30 народних обранців. Згодом депутатів зареєструвалося ще більше.

Тріо поки що депутатів екс-свободівців, через яких були зірвані два попередні засідання, не з’явились.

Нагадаємо, ВО «Свобода» виключила з фракції трьох депутатів за зраду партійних принципів та підозри у корупційній діяльності. «Свободівці» вимагають, щоб зрадники склали мандат, тобто виконали своє зобов’язання, яке вони давали перед виборами. Натомість виключені з фракції депутати відмовляються складати мандати.

Таким чином, попри відсутність депутатів-вигнанців жодних інцидентів не траплялось, а депутати безперешкодно виконували свою роботу.

Яка подальша ситуація зі зрадниками дали чітку відповідь представники ВО «Свобода». По кожному з трьох «поки що депутатів» вже зібрано 2 000 підписів тернополян по відкликання (загалом 6 000 підписів). Як вимагає законодавство, всі підписи відправлені у міську Територіальну виборчу комісію.

Для відкликання депутата необхідно зібрати підписів не менше, ніж виборча квота. Для Тернопільської міської ради це близько 1500 підписів. Після того як ТВК визнає їх правомочними, буде запущена офіційна процедура відкликання. Так що внутрішньопартійний конфлікт у ВО «Свобода» вичерпаний. Зрадників не люблять ніде. Адже всі знають народну мудрість: «Якщо зрадив раз – зрадить знову».

Зняли земельні питання

Вже під час сесії 32 обранці проголосували за зняття з порядку денного всіх проектів пов’язаних із земельним питанням. Таке рішення було прийняте відповідно до заяви, яку підписали керівники всіх фракцій міської ради та присутні депутати. З одного боку все логічно. Депутати намагаються вивчити всі питання, попрацювати у комісіях (які не працювали через конфлікт). Тому міський голова погодився на цю пропозицію. Але з умовою.

Всі питання повинні бути доопрацьовані у найближчий тиждень, і терміново скликати сесію, щоб усі їх розглянути. Пропозицію підтримали 31 із 32 присутніх в залі депутатів. Поспіх мера можна дуже добре зрозуміти. Земельні питання, які винесені на сесію – це не якісь масштабні проекти. Це передовсім побутові питання простих терноплян: узаконення декількох метрів прибудови, узаконення городу, дозвіл на забудову свого ж городу. Для окремих тернополян ці питання життєво важливі.

У своєму коментарі міський голова детально пояснив, чим він керувався, коли погодився перенести земельні питання.

«Хочу наголосити, що земельні питання стосуються простих тернополян. Це узаконення, переоформлення, зміна цільового призначення невеликих об’єктів, які належать не представникам бізнесу, а простим фізичним особам. Нагадаю всім, що у Тернополі всім добросовісним підприємцям, на роботу яких немає скарн, оренда земельних ділянок продовжується автоматично», – пояснив міський голова.

Також мер попередив всіх депутатів щодо зловживань.

«Я не потерплю жодної «домовленостей» із заявниками по земельних ділянках. Якщо депутати попросили перенести сесію не для належної роботи і ознайомлення, а для вимагання «винагороди», про ці факти буде відразу повідомлені правоохоронні органи. Всі депутати мають працювати на громаду, а не за рахунок громади. Це питання навіть не обговорюється», – підсумував Сергій Надал.

Протернопільська більшість

2 травня 23 депутати провели першу частину XV сесії Тернопільської міської ради. Депутати найперше ухвалили всі життєвоважливі питання для Тернополя. Це дозволило повністю забезпечити коштами тернопільських освітян та медиків.

Також виділені кошти на дитячі садочки та на зарплати працівникам бюджетної сфери. Більше того, з міського бюджету виділені додаткові кошти на компенсацію перевізникам за проїзд тернопільських пільговиків, на проведення ремонтних робіт.

Решті депутатів, які ще вагалися, просто не залишалося іншого вибору: або йти працювати на користь громади Тернополя, або знову намагатися зривати сесію. Більшість з них все таки вирішили працювати.

Підсумок

Загалом, цього разу пленарне засідання сесії тривало лише годину. За цей час розглянули одне питання, яке залишилось з минулого пленарного засідання, та проекти рішень, якими доповнили порядок денний. Також вислухали заяви і запити депутатів і тернополян, присутніх на сесії.

Але найголовніший висновок: у міській раді відновилася протернопільська більшість. Міському голові Тернополя вдалося навести порядок у раді і змусити діючих депутатів працювати, а не мітингувати.

Петро Осика