П’ятниця , 29.03.2024

Банкір із Тернопільщини задекларував 18 мільйонів і тисячі квадратних метрів нерухомості

18 мільйонів гривень доходу за минулий рік задекларував в. о. глави Нацбанку України Яків Смолій. Також у своїй декларації в. о. глави НБУ вказав тисячі квадратних метрів нерухомості по всій Україні.

Очікується, що постійного керівника для НБУ знайдуть аж восени. Доти установою керуватиме донедавна перший заступник Яків Смолій.

Уперше широка громадськість про Смолія дізналася аж тоді, коли він тимчасово сів у крісло, насиджене Гонтаревою. Виявляється, це – аж ніяк не простий клерк, а доволі заможна людина.

Нового “в. о.” називають найбагатшим топ-менеджером Нацбанку, пише газета Експрес.

Як і на чому він будує власний бізнес? Що про нього відомо?

Народився Яків Смолій на Тернопільщині, освіту здобув у Львівському університеті ім. І. Франка за спеціальністю “Прикладна математика”.

Кар’єру почав із посади лаборанта, далі працював інженером-програмістом спершу на заводі “Оріон”, а потім у Тернопільському обласному управлінні Нацбанку.

Там він доріс до заступника начальника управління НБУ. А далі пішов працювати вже заступником голови правління банку “Аваль”. Працюючи в цьому банку, Смолій був його міноритарним співвласником (володів приблизно 1,25% акцій).

Зважаючи на те, що в 2005 році австрійський “Raiffeisen” заплатив за “Аваль” його власникам на чолі з Федором Шпигом і Олександром Деркачем 1 мільярд доларів, припускають, що за свій пакет Смолій виручив більше як 12 мільйонів доларів.

Пізніше нинішній керманич Нацбанку працював директором із питань банківського бізнесу товариства “Престиж-груп”, яке створили колишні акціонери “Авалю”.

Посаду заступника голови НБУ Смолій обійняв у квітні 2014-го – у період, коли Нацбанком керував Степан Кубів.

Новий в. о. голови НБУ у своїй декларації за 2016 рік задекларував 18,6 мільйона гривень доходу.

Зокрема, в Нацбанку він заробив 1,8 мільйона гривень, одержав дохід від оренди майна — 3,1 мільйона гривень, відсотки – 7,4 мільйона гривень, дивіденди – 5,3 мільйона гривень гривень.

У Смолія аж шість банківських рахунків: в Укрексімбанку – 3,96 мільйона доларів, в Укрсиббанку – 345 тисяч гривень, в “Райффайзен Банку Аваль” – 4,5 тисячі доларів і 114 тисяч гривень, у “Дельта Банку”, який перебуває в процесі ліквідації – 5,976 мільйона гривень.

Відповідно до його декларації про доходи за 2015 рік, був ще й рахунок у “Сбербанку” (3 тисячі доларів), тепер цієї позиції немає.

Але головний актив Смолія – тисячі квадратних метрів нерухомості по всій Україні, яку він здає в оренду.

Як вдалося з’ясувати із відкритих джерел, орендарями частини нерухомості Смолія є низка банків. Найбільші доходи як рантьє Смолій отримує від Львівського медичного Центру Святої Параскеви та київської компанії “Принтек Україна ЕЛ.ЕЛ.СІ.” Кожна з них забезпечила йому майже мільйон гривень надходжень за минулий рік.

Обидві компанії оформлені на кіпрські структури  – “St. Parasceva Medical Holding Limited” і “Printec Holdings Limited” відповідно.

У минулому році компанія, підконтрона Смолію, стала регулярно перемагати в тендерах українських державних банків. За даними “ProZorro”, за останній рік вона підписала 12 контрактів на 73 мільйони гривень.

Причому її клієнти – тільки два державні банки, Ощадбанк і Укргазбанк. Так, обласні управління Ощадбанку в листопаді-грудні уклали чотири угоди про закупівлю телевізорів LG 43SM5B діагоналлю 43 дюйми на загальну суму 1,27 мільйона гривень.

У другій половині минулого року їхня роздрібна ціна становила приблизно 45 тисяч гривень, а для Ощадбанку – аж по 72,06 тисячі та 79,45 тисячі гривень за штуку (у різних партіях та ж модель телевізора коштувала по-різному).

Цікаво, що закупівлю проводили в обхід аукціонів – філії просто постфактум відзвітували про покупку дорогої техніки. Ну а найцікавіше, як з’ясували розслідувачі, ці телевізори були ввезені в Україну наприкінці 2016 року за ціною лише приблизно 615 доларів (15 375 гривень за тодішнім курсом) компанією “Логін”.

Доволі скандальною виявилася і закупівля Укргазбанку. Там суми переплати обчислюються мільйонами гривень. “Нещодавно у Вашингтоні була оприлюднена доповідь для членів ради директорів МВФ про Україну, – каже нам екс-міністр економіки Сергій Терьохін. – Із трьох розділів доповіді один присвятили Нацбанку, вказали проблеми, які з ним пов’язані. Одна з основних полягає в тому, що керівники НБУ пов’язані з бізнесом на банківському ринку. Тобто Нацбанк, все його правління разом зі Смолієм, є під вибірковою увагою міжнародних інституцій”.

Однак Терьохін переконаний, що в Україні не можна залишати таку ситуацію без реагування.

“Йдеться про сферу відповідальності Генпрокуратури та нових антикорупційних органів – НАБУ й НАЗК. Якщо підтвердиться, що має місце конфлікт інтересів, то значить, що людина перебуває не на своїй посаді. Адже заборона конфлікту інтересів є й у законі “Про запобігання корупції”, і у законах “Про Нацбанк” і “Про банки та банківську діяльність”.

 

One comment

  1. Тернополянин

    Кровосіся засрана, корито бачить з часів кучми, шоб ти вдавився старий дурень, розкрадач бюджету.