П’ятниця , 29.03.2024

Краса і жахи Чортківського замку (ФОТО)

Вже кілька століть окрасою міста Чорткова є однойменний замок – фортифікаційна споруда, що розміщується на “Вигнанці”, приналежній до міста території.

Історія Чортківського замку тягнеться з далекого XIV століття і має пряме відношення до двох знаменних польських родів – Потоцьких і Гольських. Проте назва замку походить від його першого власника – Єжи Чартковського (як і саме місто – Чортків).

У 1522 році місто отримало магдебурзьке право, а ще через декілька років – 1597-го – Станіслав Гольський розпочинає значну перебудову укріплень. З великих блоків пісковику зводиться значний мур, здатний витримати облаву. У 1610 році Гольський проводить внутрішню реконструкцію, споруджуючи аркадні галереї, ряд прибудов та приміщень.

Варто зазначити, що із замку розходиться кілька підземних ходів. На сьогодні усі вони закриті для відвідувачів через великий ризик обвалу. Деякі з них тягнуться до залізничного вокзалу і Більча-Золотого.

Майже постійні напади татар призвели до того, що ремонтні роботи тягнулися десятиліттями. Сьогодні це помітно завдяки різним матеріалам, якими укріплювали мури. Особливо напади посилювалися протягом XVII — середини XVIII століття.

З 1699 року розпочалося своєрідне затишшя. Потоцькі зуміли відновити зруйновані вежі та стіни, добудувати нові кімнати і замінити ворота. У тому вигляді замок зберігся до сьогодні.

За часів Першої і Другої світових воєн Чортківський замок слугував складом. Кілька років на його території знаходилася заправна газова станція.

Варто зазначити, що в часи воєн споруда майже не постраждала. Посприяло цьому те, що на початку минулого століття Подільське туристично-краєзнавче товариство провело консервацію замку.

Що стосується зовнішнього вигляду фортеці – це неправильний чотирикутник площею у 100х70 метрів. Замок має наріжні башти (від початку їх було три), завищені мури зі спеціально укріпленими для стрільби з вогнепальної зброї майданчиками.

Завершують архітектурний ансамбль кількакілометрові підземні ходи. До речі, достеменно ніхто не може вказати ні кількості ходів, ні їх точної протяжності (у кілометрах).

На сьогодні Чортківський замок вважається складовою частиною Національного заповідника “Замки Тернопілля”. За спорудою закріплені наглядачі, які слідкують не лише за збереженням фортеці і її зовнішнього виду, але й за туристами.

Вхід на територію Чортківського замку вільний. Кожен охочий без будь-яких проблем абсолютно безкоштовно зможе прогулятися по території фортеці. Наглядачі та спеціальні таблички остерігатимуть від небезпечних ходів та ділянок.

Добратися з Тернополя до Чорткова – не проблема. Щоденно з шостої ранку і майже до 11 вечора “ходять” прямі автобусні рейси. Вартість білета коливається в межах 40-50 гривень. Сама поїздка триває не більше двох годин. Також з Тернополя курсують швидкісні електрички і міжміські поїзди.

Христина СЛОТА