П’ятниця , 29.03.2024

Міністр оборони підписав наказ про призов на строкову службу офіцерів запасу

Міністр оборони України генерал армії України Степан Полторак підписав наказ, який визначає умови призову на строкову службу офіцерів запасу, які закінчили військові кафедри вищих навчальних закладів України та отримали первинні офіцерські звання.

Про це 30 травня під час брифінгу для представників ЗМІ повідомив начальник Головного управління персоналу – заступник начальника Генерального штабу ЗС України генерал-лейтенант Артур Артеменко.

«Я отримав важливу інформацію, що Міністром оборони України підписано наказ, який визначає порядок призову на військову службу  офіцерського складу у 2017 році. Цей наказ підписаний, він  буде відправлений до міністерства юстиції, і після затвердження  набуде чинності», –  сказав генерал-лейтенант Артур Артеменко.

Він нагадав, що на строкову офіцерську службу можуть бути призвані особи віком до 43 років, які пройшли повний курс військової підготовки  за програмою підготовки офіцерів запасу, закінчили військові кафедри, мають вищу освіту не нижче бакалавра і яким присвоєно первинне офіцерське звання.

«Відповідно до наказу Міністерства оборони України №170 строк військової служби за призовом для осіб офіцерського складу складає 18 місяців», – уточнив він.

Особи, які отримають повістки з військкоматів, зобов’язані у визначений термін прибути на пункти збору для проходження служби. У разі неявки без поважних причин, які мають бути документально підтверджені, громадяни несуть відповідальність у порядку, встановленому законом.

Підставою для відкладення призову, відповідно до чинного законодавства, можуть бути сімейні обставини, стан здоров’я,  відстрочка може надаватися для набуття освіти або для продовження трудової діяльності.

Генерал-лейтенант Артур Артеменко нагадав, що призовний ресурс офіцерів запасу згаданої категорії лише за останні 7 років складає 91957 осіб. З них на службу буде призвано необхідну кількість, щоб укомплектувати первинні  офіцерські посади.

Начальник Головного управління персоналу – заступник начальника Генерального штабу ЗС України уточнив, що на посади у частинах, які виконують завдання в АТО, залучаються лише офіцери військової служби за контрактом.

Офіцери військової служби за призовом проходитимуть службу поза межами АТО у пунктах постійної дислокації військових частин та підрозділів.

«Вони (офіцери запасу) також можуть залучатися до служби в АТО, але лише в добровільному порядку і після укладення відповідного контракту», – наголосив генерал-лейтенант Артур Артеменко.