П’ятниця , 29.03.2024

Україна готується до опалювального сезону 2017/2018: готовність Тернопільщини понад 30% (ВІДЕО)

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман провів спеціальну селекторну нараду з головами облдержадміністрацій. Участь у ній взяли профільні міністри Кабінету міністрів України.

Від Тернопільщини – голова ОДА Степан Барна, його заступник Олег Валов та керівники профільних структурних підрозділів облдержадміністрації. Основною темою обговорення була підготовка областей до опалювального сезону 2017/2018.

У порядку денному стояли питання щодо виконання планів по програмах енергоефективності та рівень підготовки до опалювального сезону 2017/2018 по соціальних об’єктах (школи, лікарні, дитсадки).

Зокрема, як по одному, так і по іншому напрямках на Тернопільщині ведеться серйозна робота. Хоча й Прем’єр-міністр України вкотре закликав керівників усіх областей більш ретельно підійти до цих питань.

«Окреме питання – енергоефективність, – наголосив Володимир Гройсман. –  Ми пройшли надзвичайно важкий, але результативний шлях зменшення споживання ресурсів, диверсифікації постачання. Зараз нам потрібна модернізація промисловості й житлового фонду. Тим паче, що ресурси в місцевих бюджетах для заходів з енергоефективності є».

Не менш важливим, за словами Глави Уряду, є й організація розрахунків за енергоресурси та комунальні послуги.

«Стан розрахунків – це одвічна проблема, – зауважив Володимир Гройсман. – Ми розуміємо, що є пільги й субсидії – і тут беремо на себе відповідальність. Але є й зона вашої відповідальності. Просив би ретельно над цим працювати».

У свою чергу голова Тернопільської ОДА Степан Барна зазначив, що в Тернопільській області достатньо дисципліновані користувачі спожитого газу.

«Ми зробили аналіз і в розрізі 2015 року відсоток оплати складав 94%, у 2016 – 78%, а у 2017 за січень-травень – показники складають 110%. Щодо проблематики, то в структурі заборгованості у нас сума складає 231 млн. грн. Найбільший боржник – це комунальне підприємство «Тернопільміськтеплокомуненерго», заборгованість якого 198 млн. грн. У «Тернопільтеплокомуненерго» заборгованість – майже 14 млн. грн. Що ж стосується стану встановлення й оснащення тепловими лічильниками, то по «Тернопільміськтеплокомуненерго» стан забезпечення складає 2,3%, а це 17 об’єктів. По області ж забезпечення тепловими лічильниками – 100%, а це чудовий показник», – підкреслив очільник області.

При цьому він  додав, на Тернопільщині ще з квітня почали підготовку до осінньо-зимового періоду 2017-2018 років. І станом на сьогоднішній момент готовність об’єктів складає приблизно 32%.

«Водночас, ми активно працюємо в напрямку спрямування коштів місцевого та державного бюджетів на енергоефективні заходи на території області. Зокрема, на це цього року буде спрямовано щонайменше 300 млн. грн. за рахунок коштів соціально-економічного розвитку, Фонду Регіонального розвитку, субвенції на розвиток інфраструктури об’єднаних територіальних громад, а також місцевих бюджетів. Передбачаємо й поступове переведення 35-ти котелень на альтернативні види палива, що допоможе економити використання газу», – акцентував Степан Барна.​