Четвер , 28.03.2024

У Тернополі в лікарні виник конфлікт через 30 грн (ВІДЕО)

Пацієнт лікарні швидкої допомоги, якого привезла швидка, скаржиться, що йому відмовлялись зробити рентген. Бо у нього при собі не було 30 грн. Головний лікар медзакладу каже, що грошей з пацієнта у рентген-кабінеті ніхто не вимагав. Йому потрібно було купити рентген-плівку в аптеці.

Про те, що у Тернопільській комунальній першій лікарні по вул Шпитальній відмовляють у рентгені, якщо у людини немає 30 гривень написав читач на сайт “20 хвилин”. Тим самим пацієнтом виявився 19-річний тернополянин Назар Вовк, пише “20 хвилин”.

– Ввечері 12 червня я вдарився головою, але до лікарів не звернувся. Думав, що не серйозно, – каже хлопець. – А вранці мені стало погано і я викликав швидку. Мене привезли у травмпункт першої лікарні. Після того як мене повозили по лікарях з однієї лікарні в іншу ітаки завезли назад у першу, мене направили на рентген.

– При собі у пацієнта не було 30 грн, щоб купити плівку для рентгену. Як розповідає Назар, він пояснював лікареві, що гроші вже везуть і просив, щоб йому зробили рентген, бо дуже погано себе почував.

– Мені сказали, що без тридцяти гривень рентгену не зроблять, – каже хлопець. – Десь через пів години ці гроші мені привезла бабуся. І аж тоді зробили рентген. А, якби людина була присмерті? То без грошей лікувати не будуть? Мені в той день ще лікар сказав, що наступного дня всі обстеження мені зроблять безкоштовно. Але на зміну заступив інший лікар і сказав, що безкоштовна медицина лише для певної категорії людей.

Головний лікар лікарні швидкої допомоги Ярослав Чайківський пояснив, що безкоштовне лікування можуть отримати лише учасники АТО, інваліди 1-2 групи, чорнобильці, афганці та учасники бойових дій. Всі інші повинні платити за обстеження та лікування.

– За бюджетні кошти лікарня закуповує пʼятсот рентген плівок в місяць різного розміру, – каже пан Чайківський. – Потреби в рентген плівці від двох з половиною тисяч до трьох тисяч щомісячно.

Щодо ситуації з пацієнтом, то на інформаційний запит у лікарні відповіди так:

– 12 червня о 13.35 в рентген кабінет лікарні звернувся хворий Вовк Н.В. по направленню травмпункту для Ro-графії черепа. Хворому було зроблено знімок черепа і запропоновано в аптеці придбати рентген плівку 24 х 30. Через 20 хвилин принесли придбану рентген плівку в аптеці. До цього часу знімок було проявлено, зафіксовано і висушено. Хворому віддали рентген знімок черепа. Ніхто в рентген кабінету 30 грн не вимагав, а гроші родичі заплатили в аптеці. Поганий стан хворого Вовка Н.В. проявлялвся в тому, що він був активний, ходив по коридорі лікарні, дзвонив по мобільному телефону.