Вівторок , 16.04.2024

Ігор Чорний: Зміни, які відбулися в державі, відкривають для молоді нові суттєві перспективи

Традиційно 25 червня у всій Україні та й загалом на Тернопільщині,відзначали День молоді. Виховувати та розвивати молоде покоління вже сьогодні – це стратегічний внесок у те, якою буде наша Держава у майбутньому.

Ігор ЧорнийПро особливості молодіжної політики в нашому краї-розповів начальник відділу сім’ї та молоді Тернопільської обласної державної адміністрації Ігор Чорний.

п. Ігорю, у Вас надзвичайно цікава і відповідальна галузь в області:вирішення соціальних проблем сімей, провадження грамотної молодіжної політики,завдання дбати про підростаюче покоління, яке в майбутньому стане цвітом нашої країни.Погодьтеся, це є непросто. З якими проблемами зіштовхнулися на початку, коли очолили відділ? Як вдалося їх вирішити?

– Насправді специфіка роботи для мене не була новою, адже я в цьому напрямку працюю із 2006 року – тоді ще було управління. Тобто із особливостями сфери, яку довелося очолити, я був знайомий. Коли ж прийшов на цю посаду, то основною проблемою стало скорочення штату із 11 до 8 людей, а обсяг роботи збільшився. Ще одним складним питанням,з яким я зіткнувся, стало фінансування.

Раніше на молодіжну політику ми на рік отримували близько півмільйона гривень, але коли відбулася інфляція, цієї суми було недостатньо. Але ці виклики вдалося подолати. Щодо працівників, то допомогло більш раціональне розподілення функціональних обов’язків. Складнощі з фінансуванням вирішилися завдяки спільній позиції обласної адміністрації та обласної ради, які є на Тернопільщині. Ми зі свого боку неодноразово зверталися до обласної ради і, що тішить, отримували розуміння депутатського корпусу – на проведення різноманітних молодіжних заходів виділялися додаткові кошти.

Але, якщо взяти терези, то чого більше: позитиву чи негативу? Та чи можете назвати конкретні позитивні зрушення у вашій галузі? Якими досягненнями можете похвалитися?

– Звичайно, що буває непросто. До прикладу, ми проводимо заходи до Дня матері для матерів, чиї сини загинули в зоні АТО. Це важко емоційно, але дуже важливо: із нашого боку, як звичайних людей, такіз боку держави їх підтримувати, адже їхні діти віддали своє життя за волю і свободу українського народу. Але загалом робота приносить багато позитиву, працювати  з молоддю та дітьми– це додає енергії та натхнення.

Ми часто беремо участь у різноманітних заходах, намагаємося проводити різноманітні таборування та дійства не тільки в Тернополі, а й у районних центрах. Адже не завжди молодь із районів може приїхати у «файне місто» на той чи інший захід. Це є стратегічною політикою обласної адміністрації – молодь з малих містечок та сіл Тернопільщини не повинна відчувати себе «обділеною», тому намагаємося створити умови, щоб кожен юнак і дівчина могли себе реалізувати, розкрити свої здібності, побачити перспективу свого майбутнього.

Міська рада має свою молодіжну раду. Чи є в області рада, яка займається питаннями молоді?

– Свого часу ми також мали молодіжну раду при ОДА, але ефективність була не дуже високою,тому ми вирішили піти іншим шляхом, створивши молодіжну Громадську раду. До її складу входять активні представники громадських організацій, які дійсно хочуть цимзайматися.

Нині ми збираємося раз в квартал, обговорюємо нагальні питання, розробляємо різноманітні молодіжні програми. Таким чином, створюємо умови, щоб молодь по-справжньому відчувала свою дотичність до того, що відбувається в області.

Назвіть ТОП знакових подій у вашій роботі в області за цей рік?

– Почали проводити військово-польові збори у кожному із районних центрів Тернопільщини. Загалом участь у них щоразу бере близько 50 молодих людей. Так, важливим вкладом у розвиток молоді є проведення «Наукових пікніків». На цей захід у Тернополі кошти виділяють із Міністерства молоді та спорту України. А ми, у свою чергу, за кошти із обласного бюджету проводимо такі пікніки у районах.

Окрім того, в області проводяться різноманітні таборування та вишколи, що допомагає виховувати у молоді патріотичний дух та гордість за нашу країну. Ми також пишаємо тим, що деякі із наших заходів, такі як тернова гра «Гурби-антонівці» виходять на міжнародний рівень – цього року до нас приїжджали представники США, Литви, Польщі та інших країн.

Якщо б Ви зараз отримали грант у сумі 100 мільйонів гривень, на що б його першочергово витратили?

– Свого часу я побував у Литві. Ми возили тудина відпочинок дітей, чиї батьки були учасниками АТО. Вперше я побачив там молодіжний центр, де збирається молодь, обговорює нагальні питання, відпочиває, грає у розвиваючі ігри та займається багатьма іншими цікавими речами. Я хотів би, щоб і у Тернопільській області був такий центр, адже, на жаль, у нас молодь не має де зібратися. Це перше,на що б використав грант. Також, окрім молодіжної політики,  ми  займаємося оздоровленням дітей.

Так, побувавши в Полтаві, я побачив там оздоровчі заклади екстра-сучасного зразка. Діти живуть у кімнатах із гарними ремонтами, в корпусах є спортивні кімнати,обладнані хорошими тренажерами, є власні басейни, спортивні майданчики… Тому друге, на що б я витратив кошти  – це оновлення та ремонт оздоровчих закладів області. Окрім того, частину гранту можна було б витратити на роботу із соціально-незахищеними верствами населення: жертвами торгівлі людьми, насильства, багатодітними сім’ями, родинами учасників АТО…

Хотілось би створити окремий спеціалізований центр для потерпілих від домашнього насильства, де б такі люди могли проживати, оздоровлюватися та отримати кваліфіковану психологічну підтримку, допомогу у соціалізації.

Яке найболючіше питання відділу сім’ї та молоді зараз, які шляхи вирішення бачите ?

– Найболючіше питання сфери, в якій працює відділ – це загальна пасивність нашої молоді. До прикладу, за кордоном 25% молоді є членами громадських організацій, у нас, на теренах області, та й України загалом – це 3-5%. Хоча і це насправді добре. Адже ще декілька років тому і тих 3% не було.

Також проблемою є те, що багато розумних та винахідливих дітей їдуть із України, вступають до закордонних вишів, а відповідно там і залишаються на роботу. І ми втрачаємо кращу молодь.

Для того, аби цю проблему вирішити, із молодими людьми потрібно говорити, зустрічатися, роз’яснювати перспективи – щоб вони бачили, як зможуть реалізувати себе на благо рідної країни. Так, минулого року ми проводили форум для кращих представників молоді з нашої області. Тоді ми зібрали понад 120 людей.

Чи діють в області спеціальні програми для багатодітних сімей? Як ними можна скористатися?

– Звичайно. В нас діє програма оздоровлення та відпочинку дітей. Для того, аби скористатися нею, сім’ї, діти яких належать до пільгових категорій, можуть звернутися у структурні підрозділи з питань сім’їта молоді районних держадміністрацій або міських рад обласного значення. Ну і тоді, по мірі надходження путівок, таких дітлахів відправляють на оздоровлення.

Знаємо, що Ви чималу увагу приділяєте дітям учасників АТО. Які соціальні проекти діють, плануються та якими вони вже скористалися? – Дітей учасників АТО ми також відправляємо на відпочинок, до того жв основному закордон. Так, за останніх три роки, наші діти вже змогли побувати в Хорватії, Литві, Сербії, Угорщині, Польщі та навіть Грузії.

Сьогоднішні юнаки та дівчата – це майбутнє держави. Що б Ви хотіли побажати молодим людям у їхнє свято?

– Найперше – бути активними та оптимістично налаштованими.Насправді, Держава все більше турбується про свій народ, і тут треба вміти побачити ситуацію трохи ширше – не лише у контексті молодіжної політики.

Адже усі ті нововведення останніх років: і реформа освіти, яка покликана більш гармонійно навчати та виховувати особистість; і медична, де на першому місці стоїть профілактика захворювань та здоровий спосіб життя – тобто, те з чого і починаємо завжди розмови з молоддю; і децентралізація, яка дозволяє все більше втілювати тих проектів, які є потрібними на місцях і вчить самостійно управляти територією; і відкриття кордонів з країнами Євросоюзу – безвізовий режим; і антикорупційна політика та прозорість влади, яка дає значно більше шансів молодим спеціалістам реалізувати себе професійно – усе це відкриває для нашої молоді нові суттєві перспективи.

Тож, юнакам та дівчатам бажаю наснаги, терпіння у навчанні та здобутті професії, бажаю оптимістично дивитися у своє майбутнє, вірити у власні сили, бути вірними своїм переконанням. Впевнений, що успіх кожного із них буде особливим, але він однозначно буде!