Четвер , 25.04.2024

Краса та історія Сидорівського замку (ФОТО)

Сидорівський замок розміщений в однойменному селищі поблизу Гусятина, що на Тернопільщині. Фортифікаційна споруда зведена в XVII столітті й признана пам’яткою архітектури місцевого значення.

Історія замку тісно пов’язана з родиною Калиновських, що належали до герба Калинова. Саме один із представників роду – Марцін Калиновський – у 1640 році наказав звести фортифікаційну споруду.

Місце вибрали найбільш вдало – на острівку, утвореному річками Слобідка та Суходіл. Споруда майже повністю окреслює вигини острівця та має розміри 178 на 30 метри.

У 1672 році замок захопили турки і майже рік господарювали у ньому. Лише у 1673-му коронне військо зуміло повернути споруду державі.

Протягом трьох років комендантом замку був Ян-Самуель Хшановський, який жив тут із дружиною Анною. Після їх від’їзду споруду знову захопили турки, майже повністю зруйнувавши її.

Через декілька років (на жаль, точна дата не вказана) ще один нащадок роду Калиновського (знову ж таки Марцін) посприяв відбудові замку. Також за його кошти було споруджено костел, що славиться незвичною архітектурою та оздобленням. До речі, саме на його території поховані обидва Марціни.

Після смерті останнього власника роду Калиновських замок переходить до доньки Теклі, дружини Бєльського. Опісля вона передає його у спадок донці Анелі М’ячинській.

Сидорівський замок

У XIX столітті замок переходить до сім’ї Пайґертів. Його першим власником стає Ігнацій Пайґерт, який заплатив за нього кругленьку суму (на сьогодні тодішня вартість перевищує позначку в мільйон гривень).

Попри часті набіги та майже повне зруйнування і відбудову, на сьогодні збереглося багато. Найменше постраждала північна сторона, яка й до сьогодні радує туристів з усіх куточків України. Окрім масивних стін можна побачити двоярусну трикутну закруглену ззовні башту, на якій вівся дозор вдень та вночі. Від башти розходяться напівкруглі бастії з в’їзною аркою та контрфорсами (вертикальна конструкція, що вважається висунутою частиною стіни).

На жаль, добратися до Сидорова прямим автобусним рейсом не можливо. Вам доведеться їхати або до смт Гусятин, або до села Пробіжна (або Товстеньке), а вже звідти місцевими автобусами чи попутною автівкою до самого замку. Дорога займе майже дві години в одну сторону. Вартість квитка коливатиметься від 50 до 80 гривень.

Христина СЛОТА