П’ятниця , 29.03.2024

Мерія взялася за порушників трудових прав тернополян

Управління економіки, промисловості та праці міського виконкому Тернопільської міської ради за дорученням міського голови Тернополя Сергія Надала провело перевірки тернопільських підприємств з питань дотримання трудового законодавства.

Зокрема, станом на 5 липня проведено 72 перевірки стану дотримання законодавства про працю. В тому числі проведено 51 комісійне обстеження щодо наповнення міського бюджету, сплати податків та належного оформлення трудових відносин.

Як зазначив міський голова Тернополя Сергій Надал, міський виконком повинен слідкувати за дотриманням законодавства, бо цього вимагають сучасні економічні реалії.

“Децентралізація накладає велику відповідальність. Від порядку у фінансовій сфері залежить, скільки коштів отримає бюджет. Скільки буде проведено ремонтних робіт, чи збережуть пільговики право на безкоштовний проїзд у громадському транспорті, які нові громадські простори отримає Тернопіль. Перевірки, які проводять наші управління, покликані не просто когось покарати, а виявити проблеми і швидко їх усунути, щоб від цього виграло місто і самі люди”, – зазначив Сергій Надал.

Міський голова підкреслив, що у рамках наближення до європейських стандартів потрібно дбати і про належне оформлення трудових відносин.

“Майбутня пенсія, лікарняні та інші виплати, напряму залежать від того, як оформлені трудові відносини. Якщо ми прагнемо європейського рівня життя, тоді повинні дотримуватися і належного європейського оформлення трудових відносин. Має сформуватися європейська трудова модель: підприємець-працівник-громада. Підприємець має отримувати податкові пільги та всебічну підтримку міської влади, що ми й намагаємося робити. Працівники гідну «білу» зарплату і соціальний пакет. А громада – податки на розвиток.“Тіньові зарплати” і решта махінацій повинні відійти у минуле. Тут ми піклуємося у першу чергу про людей”, – сказав він.

Найбільше порушень, за словами міського голови, виявлено у питанні недотримання законодавства щодо оплати праці у нічний час, дотримання термінів виплати заробітної плати, порушення порядку оплати у святкові дні.

“В ході перевірок було виявлено 13 випадків недотримання законодавства у порядку оплати праці у нічний час. 7 випадків недотримання строків виплати заробітної плати. 6 випадків порушення порядку оплати праці за роботу у святкові дні. 5 випадків, коли був відсутній наказ про встановлення строків виплати заробітної плати. Всі ці порушення напряму стосуються доходів тернополян. Їх мають усунути”, – наголосив міський голова.

Крім того, у ході комісійних перевірок було виявлено порушення у роботі підприємств торгівлі та закладів громадського харчування міста.

“Виявлено 9 випадків, коли не погоджено або не поновлено режим роботи закладів торгівлі та громадського харчування. Були порушення через відсутність оформлення кутка споживача. Недостатній розмір сплати акцизних зборів. Ці порушення стосуються належного обслуговування тернополян”, – сказав Сергій Надал.

Міський голова зауважив, що всі задокументовані порушення спрямовані до відповідних державних органів для їх усунення.

“Усі порушення задокументовані і направлені у відповідні державні органи для усунення недоліків. Такі ж перевірки будемо проводити і надалі. Переконаний, що чітке дотримання законодавства має сприяти покращенню умов праці і рівня обслуговування тернополян”, – підсумував Сергій Надал.

Віра СОТНИК