Четвер , 25.04.2024

На Тернопільщині одного учасника “сміттєвої люстрації” вбили, а другого – завтра будуть судити

Уже цієї п’ятниці, 14 липня, Збаразький районний суд має винести вирок по «сміттєвій люстрації», яка відбулася ще взимку 2015-го.

Нагадаємо, тоді активісти з НВР «Правий сектор», «Народна рада Кременеччини» та «Трудова солідарність» прийшли до судді Кременецького районного суду Людмили Варневич за поясненнями з приводу її вироку щодо одіозного екс-мера Почаєва Олега Іванюка.

Адже згідно з цим вироком йому за його земельні махінації нічого не загрожувало. Таке рішення не могло не обурити активістів, які добре знали цю справу й стежили за нею, а також, які підтримували людей, які потерпіли внаслідок афер тодішнього почаївського мера.

Утім, тоді пояснень від судді, яка прийняла таке рішення, так і не дочекалися. У результаті цього обурені активісти взялися «люструвати» її та тодішнього голову районного суду Євгена Зембру, й обох помістили до сміттєвого контейнера.

Звісно, що такі дії не могли не залишитися без уваги з боку ображеної судді Варенвич і вона написала заяву до поліції на тих, кого нібито впізнала. До цього списку потрапили лише двоє осіб – нині покійний кременецький активіст Віталій Ващенко та представник «Правого сектору» Олег Селецький.

Суди з цього приводу тривали майже два роки й уже цієї п’ятниці суд має винести вирок у даній справі.

За фактом «сміттєвої люстрації» щодо Олега Селецького (у зв’язку із вбивством Віталія Ващенка кримінальне провадження щодо нього закрили – авт.) порушено два кримінальні провадження за ч.2 ст. 296 ККУ – хуліганство, яке карається штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або арештом на термін до шести місяців, або обмеженням волі на термін до трьох років, та за ч.1 ст. 377 ККУ – погроза або насильство щодо судді, народного засідателя чи присяжного.

Санкція статті передбачає покарання у вигляді виправних робіт на термін до двох років, або арешт на термін до шести місяців, або обмеження волі на термін до трьох років, або позбавлення волі на такий же термін.