Четвер , 28.03.2024

За останні 10 років Тернопільщина будує та ремонтує рекордну кількість очисних споруд (ВІДЕО)

Екологічну ситуацію на Тернопільщині покращують завдяки новим очисним спорудам. Ще два роки тому такі діючі механізми існували тільки у м.Тернополі, тепер же в природу чистою повертається вода в одинадцяти населених пунктах.

Десь будують, десь проводять реконструкцію, але так чи інакше, очистка води від продуктів життєдіяльності людини – серед пріоритетних заходів Програми охорони навколишнього природного середовища та Стратегії розвитку Тернопільської області до 2020 року.

Днями відремонтовані очисні відкрили у м.Підгайці. Даний проект реалізували за рахунок коштів: з Фонду регіонального розвитку – майже 4 млн 400 тис грн, з місцевого бюджету виділили понад 544 тис грн. В результаті зменшився шкідливий вплив на природнє середовище  і покращилася якість надання житлово-комунальних послуг для жителів Підгайців й навколишніх сіл – а це близько 6 тис осіб.

За словами голови Тернопільської ОДА цьогоріч очисні споруди планують завершити у смт.Товсте, Заліщицького району та м.Ланівці.

«У 2018 році на будівництво екологічних об’єктів очистки води плануємо спрямувати приблизно 15-20 млн грн. Подача проектів на конкурс вже оголошена. Ми добре усвідомлюємо, що здоров’я людей в багатьох обставинах залежить від якості води. Навіть маленька громада міста Підгайці активно включилася у реалізацію проекту з реконструкції очисних, забезпечивши не мале, як для неї, співфінасування. Це є добрим прикладом для інших», – зазначив Степан Барна.

Як повідомила Наталія Савчук, представник організації проектанта та підрядника, нинішня продуктивність споруд у 200 м3на добу є цілком достатньою, але при потребі може бути виконана і друга черга. «Технологія очистки господарсько-побутових стічних вод є біологічною. Тобто жодні хімічні речовини в даному випадку не застосовуються. Очистка відбувається за рахунок наростання активного мулу», – повідомила вона.

На думку народного депутата України Тараса Юрика, подібних проектів, таких як очисні повинно бути більше.

«Люди зазвичай звертаються за підтримкою в реалізації більшочевидних та привабливих проектів. Але очисні споруди – це якраз фундамент для збереження здоров’я жителів Тернопільщини та покращення екологічної ситуації. Є стратегія обласної адміністрації щодо використання державних коштів з найбільш проблемних напрямків, і очисні якраз визначені одним із пріоритетів. Тому, навіть, якщо ми, скажімо, відтермінуємо на рік ремонт якоїсь покрівлі – шкода буде в рази меншою, ніж зволікати з будівництвом повноцінно функціонуючих очисних споруд», – зазначає він.

За даними управління екології  та природних ресурсів Тернопільської ОДА, вперше за останнє десятиліття вдалося збудувати та реконструювати таку кількість комунальних об’єктів водовідведення та очистки зворотних вод. На сьогоднішній день їх загальна потужність складає 2800 м3на добу. Завдяки чому тепер забезпечується нормальна очистка понад 1 млн м3 на рік забруднених стічних вод, а екологічний стан довкілля покращується. Що є вкрай важливим у період маловоддя.