П’ятниця , 29.03.2024

На Тернопільщині є дивовижний замок, який розміщений на півострові (ФОТО)

В селі Токи Підволочиського району розміщений Токівський, або як його ще називають Ожиговецький замок. Це оборонна споруда, що відноситься до пам’яток архітектури місцевого значення.

Токівський замокСам замок розташований на півострові на вершині кам’яного пагорба, що з усіх боків оточений ставом, створеним на старому річищі Збруча.

Історія Токівського замку тягнеться ще з кінця XVI століття. Тоді за наказом брацлавського воєводи Януша Збаразького було зведено захисну споруду стратегічного значення. Перші офіційні згадки про неї датуються кінцем XVI – початком XVII століття.

Історики стверджують, що в ті часи місцевість відігравала важливу захисну та сполучну ролі. На високому пагорбі оточена річкою площина надійно захищала від ворогів. До того ж, звідси було видно важливі шляхи, що дозволяло бачити приїзд усіх потенційних гостей.

Додатковим захистом слугували насипи з каменю та землі, які у поєднанні з ровами та кам’яними скелями робили замок неприступним.

Сам замок мав декілька башт (їх достеменна кількість невідома), які між собою з’єднувалися завдяки оборонним мурам.

Токівський замокПісля Януша Збаразького протягом 1631-1744 років споруда належала сім’ї Вишневецьких. Історики та археологи стверджують, що за цей час були внесені деякі зміни саме до розташування великого залу та гостьових кімнат замку.

Також було створено невеликий парк. Після смерті останнього представника роду Вишневецьких замок переходить під владу Чарнецьких та Матковських.

У 1648 році Токівський замок захопили козаки. Місцеве населення стверджує, що на його території навіть був створений курінь із чисельністю в понад 400 козаків. На жаль, документального підтвердження цьому немає.

У 1675 році фортецю частково зруйнували турки.

Підтримували у належному стані та відбудовували втрачене замку майже до кінця XVIII століття – до того часу, поки він ще мав оборонне значення. Опісля місцеві жителі та приїжджі розібрали дві вежі та значну частину муру, забравши камінь і цеглу для господарських потреб.

Токи замокЗа часів Першої світової війни повністю розібрали східну башту, камінь з якої пішов на будівництво дороги між Підволочиськом і Волочиськом. Західну вежу аналогічна доля спіткала уже в 1950-х роках.

На сьогодні Токівський замок скоріше нагадує руїни – частина фортечного муру та п’ятикутна вежа.

Місцеві жителі розповідають про підземні ходи, які тягнуться в різні боки від замку, а найдовший доходить аж до Яхновецького лісу. Підтвердженням цьому є значні ходи та підземні ями, які можна знайти в різних місцях Ожиговець.

Добратися до Токівського замку з Тернополя можна таким чином:

  1. автобусом або електричкою до Підволочиська або Волочиська;
  2. з Підволочиська або Волочиська маршрутним таксі (районним автобусом до замку).

Всього дорога займе трохи більше ніж годину. За білет доведеться віддати в межах 30 гривень.

Христина СЛОТА